Torcik duo

Opublikowano: 19.02.2012
Autor: IZABELA29
Torcik duo
Już 28 lutego mój syn skończy 7 lat. Ten torcik to próba przed tym wydarzeniem. Przyznam się, że domownikom smakował , a i odejście samych od kremów w przekładaniu torta było dobrym posunięciem. Zastosowanie galaretki i owoców było strzałem w dziesiątkę .

 

 

biszkopt:
 5 jajek,
 8 łyżek mąki tortowej
 7 łyżek cukru
 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Masa I,
 1 galaretka wiśniowa,
 250 ml wody,
 300 g wiśnie z kompotu,
Masa II,
 1 czekolada ciemna,
 1 czekolada biała
 2 łyżki mleka,
 250 ml śmietany kremówki

 

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę , dodajemy 2 łyżki cukru.
Żółtka ubijamy z resztą cukru .Wlewamy powoli do białek i miksujemy na najniższych obrotach robota.
Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wylewmay delikatnie do małej tprtownicy wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką .
Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu z wysokości 30 cm rzucamy na podłogę. Po wystudzeniu przekrawamy na poł w poprzeg.
Jeden blat wkładamy z powrotem do tortownicy.

Masa I:

Wiśnie lub ewentualnie czereśnie z kompotu pestujemy. 5 sztuk odkładamy do dekoracji.
 Galaretkę rozpuszczamy w połowei wody z przepisu. Studzimy ,gdy zacznie tężeć mieszamy z wiśniami.
Wylewamy na blat biszkoptawyłożonego w tortownicy.
 Przykrywamy drugim.
Chłodzimy 10 minut w lodówce.

Masa II:

Czekolady łamiemy i wkładamy do rondelka, następnie wlewamy mleko. Rozpuszczamy na małym ogniu ,ciągle mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
 Kremówkę ubijamy .
Łączymy z musem czekoladowym.
Nakładamy do szprycy i dekorujemy wierzch torta. Ozdabiamy odłożonymi wiśniami.
Chłodzimy jeszcze 1 godzinę w lodówce.

 

Mam nadzieję , że po zrobieniu go będzie tak samo Wam smakował jak mojej rodzince.

prymat