Torcik duo
biszkopt:
5 jajek,
8 łyżek mąki tortowej
7 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Masa I,
1 galaretka wiśniowa,
250 ml wody,
300 g wiśnie z kompotu,
Masa II,
1 czekolada ciemna,
1 czekolada biała
2 łyżki mleka,
250 ml śmietany kremówki
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę , dodajemy 2 łyżki cukru.
Żółtka ubijamy z resztą cukru .Wlewamy powoli do białek i miksujemy na najniższych obrotach robota.
Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wylewmay delikatnie do małej tprtownicy wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką .
Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu z wysokości 30 cm rzucamy na podłogę. Po wystudzeniu przekrawamy na poł w poprzeg.
Jeden blat wkładamy z powrotem do tortownicy.
Masa I:
Wiśnie lub ewentualnie czereśnie z kompotu pestujemy. 5 sztuk odkładamy do dekoracji.
Galaretkę rozpuszczamy w połowei wody z przepisu. Studzimy ,gdy zacznie tężeć mieszamy z wiśniami.
Wylewamy na blat biszkoptawyłożonego w tortownicy.
Przykrywamy drugim.
Chłodzimy 10 minut w lodówce.
Masa II:
Czekolady łamiemy i wkładamy do rondelka, następnie wlewamy mleko. Rozpuszczamy na małym ogniu ,ciągle mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Kremówkę ubijamy .
Łączymy z musem czekoladowym.
Nakładamy do szprycy i dekorujemy wierzch torta. Ozdabiamy odłożonymi wiśniami.
Chłodzimy jeszcze 1 godzinę w lodówce.
Mam nadzieję , że po zrobieniu go będzie tak samo Wam smakował jak mojej rodzince.