Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik "ARBUZ"

Arbuz barrrdzo przypadł nam do gustu (a zwłaszcza szwagrowi). Mięciutki biszkopt kryje w sobie delikatną piankę na bazie kremówki i galaretki. Jest pyszna. Nie za słodka, lekko kwaskowa, rozpływająca się w ustach. Rolę pestek pełnią malutkie rodzynki. Polecam! Torcik jest mega prosty w wykonaniu i naprawdę wszystkim smakuje. A jak ładnie prezentuje się na stole... :-)

Torcik


Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • zielony barwnik spożywczy

Masa:

  • galaretka czerwona (najlepiej wiśniowa)
  • mała śmietana 18%
  • sok z 1/3 cytryny
  • garść małych rodzynek

 

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy cukier. Znów ubijamy. Wlewamy żółtka. Miksujemy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, delikatnie mieszamy.

Odkładamy 3 łyżki ciasta do oddzielnej miseczki.

Do reszty dodajemy ciut barwnika zielonego, a do tej części w miseczce- więcej, by kolor był żywszy.

Tortownicę (24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Mocno zielonym ciastem robimy wzorki i wylewamy na nie jaśniejsze ciasto.

Pieczemy w temp 180st.


Masa: Galaretkę rozpuszczamy w 150ml gorącej wody. Chwilkę studzimy. Dodajemy śmietanę, sok z cytryny i miksujemy ok 5 minut aż nabierze dużo pęcherzyków powietrza. Gdy zacznie delikatnie tężeć wtedy wrzucamy rodzynki.

Niewielką salaterkę na sałatki wykładamy folią, obsypaną odrobiną mąki. Przekładamy tam upieczony biszkopt. I wylewamy tężejącą masę.

Wstawiamy do lodówki.

Przed podaniem przekręcamy salaterkę nad talerz i ostrożnie usuwamy folię.

Smacznego!

 

Torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak