Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tłusty czwartek- święto objadania

Już tylko tydzień pozostał do ostatniego czwartku przed Wielkim Postem.

Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W tym roku, wyjątkowo  święta Wielkanocne mamy bardzo późno, dlatego dzień objadania przypada na 3 marca.                   W tym dniu nie może zabraknąć  popularnych pączków i faworków. Nikomu nie wypada odmówić słodkości, co poniektórzy nawet potrafią zjeść tego dnia kilkanaście pączków. Prawdziwa burza kalorii! 

 

Na tłusty czwartek polecam pyszne gniazdka oraz pączki ziemniaczane.

 

Gniazdka

Tłusty czwartek- święto objadania

5 dag masła

15 dag mąki

4 jaja

200 ml wody

sól

tłuszcz do smażenia

powidła

Zagotuj 200 ml wody, Dodaj masło i szczyptę soli. Gdy masło się roztopi dodaj mąkę, Mieszaj aż ciasto będzie odstawać od ścianek. Odstaw do przestygnięcia. Dodawaj po jajku energicznie mieszaj. Potnij pergamin na średniej wielkości kwadraty. Do szprycy, z końcówką gwiazdki nakładaj ciasto i na pergamin wyciskaj niewielkie okręgi. W garnku rozpuść tłuszcz. Wkładaj do niego oponki z pergaminem, tak aby pergamin był na górze. Smaż aż pergamin będzie odchodził. Wyciągnij pergamin i obróć oponki na drugą stronę smaż ok 2-3 min. Przygotuj lukier. Oponki wyciągnij na ręczniki papierowe osącz z tłuszczu i polej lukrem. Podawaj z powidłami.


Pączki ziemniaczane

Tłusty czwartek- święto objadania

1 kg mąki

1/2 kostki margaryny

4 łyżki cukru

2 żółtka

2 jaja

10 dag drożdży

1/2 szklanki mleka

1 kg ziemniaków

3 łyżki spirytusu

olej

marmolada

cukier puder

 

Ziemniaki ugotuj,przeciśnij przez praskę.Drożdżę rozpuść w ciepłym mleku, wymieszaj z łyżką mąki i cukru.Do wyrośniętych drożdży dodaj ziemniaki, mąkę, jaja, roztopioną margarynę i spirytus , wyrób gładkie ciasto.Odstaw do wyrośnięcia.Po tym czasie rozwałuj, wykrój krążki.Na każdym ułóż wybrane nadzienie.Zlep, uformuj pączki.Odstaw do wyrośnięcia.Wkładaj do mocno rozgrzanego oleju,smaż z obu stron. Układaj na papierze aby odciekły. z oleju. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem.

 

 

Beata61 26.07.2011 20:11
zaciekawiły mnie te gniazdka ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak