Tłusty czwartek- święto objadania
Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W tym roku, wyjątkowo święta Wielkanocne mamy bardzo późno, dlatego dzień objadania przypada na 3 marca. W tym dniu nie może zabraknąć popularnych pączków i faworków. Nikomu nie wypada odmówić słodkości, co poniektórzy nawet potrafią zjeść tego dnia kilkanaście pączków. Prawdziwa burza kalorii!
Na tłusty czwartek polecam pyszne gniazdka oraz pączki ziemniaczane.
Gniazdka
5 dag masła
15 dag mąki
4 jaja
200 ml wody
sól
tłuszcz do smażenia
powidła
Zagotuj 200 ml wody, Dodaj masło i szczyptę soli. Gdy masło się roztopi dodaj mąkę, Mieszaj aż ciasto będzie odstawać od ścianek. Odstaw do przestygnięcia. Dodawaj po jajku energicznie mieszaj. Potnij pergamin na średniej wielkości kwadraty. Do szprycy, z końcówką gwiazdki nakładaj ciasto i na pergamin wyciskaj niewielkie okręgi. W garnku rozpuść tłuszcz. Wkładaj do niego oponki z pergaminem, tak aby pergamin był na górze. Smaż aż pergamin będzie odchodził. Wyciągnij pergamin i obróć oponki na drugą stronę smaż ok 2-3 min. Przygotuj lukier. Oponki wyciągnij na ręczniki papierowe osącz z tłuszczu i polej lukrem. Podawaj z powidłami.
Pączki ziemniaczane
1 kg mąki
1/2 kostki margaryny
4 łyżki cukru
2 żółtka
2 jaja
10 dag drożdży
1/2 szklanki mleka
1 kg ziemniaków
3 łyżki spirytusu
olej
marmolada
cukier puder
Ziemniaki ugotuj,przeciśnij przez praskę.Drożdżę rozpuść w ciepłym mleku, wymieszaj z łyżką mąki i cukru.Do wyrośniętych drożdży dodaj ziemniaki, mąkę, jaja, roztopioną margarynę i spirytus , wyrób gładkie ciasto.Odstaw do wyrośnięcia.Po tym czasie rozwałuj, wykrój krążki.Na każdym ułóż wybrane nadzienie.Zlep, uformuj pączki.Odstaw do wyrośnięcia.Wkładaj do mocno rozgrzanego oleju,smaż z obu stron. Układaj na papierze aby odciekły. z oleju. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem.