Tłusty czwartek na bogato

Pączki nadziewane twarożkiem
Uwielbiam pączki a szczególnie z nietypowymi dodatkami. Polecam te z twarożkiem, są naprawdę pyszne i można nimi miło zaskoczyć gości :)
Pączki (ok. 15 sztuk):
- 300 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- pół opakowania cukru waniliowego (ok. 5g)
- 40 g drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- łyżka spirytusu lub wódki
- 70 g roztopionej margaryny
Nadzienie:
- 220 g chudego twarogu
- kopiasta łyżka gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru
- cukier puder
- 4 kostki smalcu do smażenia
Drożdże mieszamy z łyżką mąki, łyżką cukru i 1/3 ciepłego mleka.
Odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę.
Dodajemy je do miski z przesianą mąką.
Dodajemy także wyrośnięte drożdże oraz ciepłe mleko i mieszamy aż składniki się połączą.
Wykładamy je na blachę podsypaną mąką i wyrabiamy ciasto.
Następnie dodajemy masło i wódkę i ponownie zagniatamy.
Odstawiamy do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto rozwałkujemy na prostokąt o grubości około 1,5 cm.
Wycinamy około 15-16 prostokątów i odstawiamy przykryte ściereczką na 20 minut.
Pączki smażymy w rozgrzanym smalcu uważając by nie był za gorący, w przeciwnym razie pączki przypalą się i pozostaną nie dopieczone w środku.
Usmażone układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi.
Twarożek mieszamy z jogurtem i cukrem.
Wypełniamy nim rękaw cukierniczy z wąską końcówką.
Wystudzone pączki nadziewamy twarożkiem i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Waniliowe pączusie z malinami
Delikatne i pachnące wanilią pączusie wspaniale skomponowały się ze smakiem malin z dodatkiem cukru różanego, polecam :)
- 350 g mąki pszennej
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 laska wanilii
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka spirytusu lub wódki
- 0,5 szklanki rozmrożonych malin
- 2 łyżki cukru różanego
- 4 kostki smalcu do smażenia
Laskę wanilii rozcinamy i wyjmujemy z niej ziarenka.
Dodajemy je do miski z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy resztę składników i dokładnie ze sobą mieszamy.
Wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i zagniatamy na gładkie ciasto.
Formujemy z niego niewielkie kuleczki które smażymy w rozgrzanym smalcu.
Uważamy by nie był za gorący, żeby pączki się nie spaliły i w środku były dopieczone.
Usmażone układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi.
Do rozmrożonych ( w sezonie świeżych) malin dodajemy cukier różany i całość miksujemy.
Podajemy z pączkami.
Smacznego :)
Proste faworki
Mój ulubiony przepis na faworki z zeszytu mamy :) Tylko 4 składniki a całość bardzo prosta w przygotowaniu. Pyszne nie tylko w dzień smażenia :)
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 300 ml śmietany 18 %
- 3,5 łyżki octu
- 4 kostki smalcu do smażenia
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiewamy.
Dodajemy do niej margarynę i siekamy widelcem na małe kawałki.
Dodajemy śmietanę i ocet i zagniatamy na gładkie ciasto.
Cienko rozwałkowujemy i za pomocą karbowanego radełka kroimy długie ( lub krótsze jak ktoś woli) prostokąty.
Na środku każdego paseczka robimy ok. 2-3 cm nacięcie.
Jeden koniec ciasta przekładamy przez powstałą dziurkę.
Faworki smażymy w rozgrzanym smalcu uważając by nie był za gorący.
Smażą się one bardzo szybko więc lepiej wykorzystać całe ciasto przed rozpoczęciem smażenia.
Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Mini pączki w czekoladzie
Chciałam zrobić pączusie z nadzieniem czekoladowym ale w trakcie stwierdziłam, że obtoczenie ich w czekoladzie będzie szybsze a równie smaczne :)
- 350 g mąki pszennej
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka spirytusu lub wódki
- 200 g czekolady gorzkiej
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i zagniatamy na gładkie ciasto.
Formujemy z niego niewielkie kuleczki które smażymy w rozgrzanym smalcu.
Uważamy by nie był za gorący, żeby pączki się nie spaliły i w środku były dopieczone.
Usmażone układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi i odstawiamy do ostudzenia.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
Obtaczamy w niej wystudzone pączki i odstawiamy na czas aż czekolada zastygnie.
Smacznego :)
Pączusie z bitą śmietaną i gorzką czekoladą
Moje ulubione połączenie:)
Pączki (ok. 15 sztuk):
- 300 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- pół opakowania cukru waniliowego (ok. 5g)
- 40 g drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- łyżka spirytusu lub wódki
Polewa:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady 50g
- 4 łyżki mleka
- posiekane orzechy
Nadzienie:
- 200-250 ml śmietanki 30 %
- opakowanie śmietanfixu (na 250ml śmietany)
- łyżeczka cukru waniliowego
Najpierw przygotowujemy pączki:
w miseczce rozcieramy drożdże z łyżką mąki, łyżką cukru i odrobiną mleka. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przesiewamy mąkę, żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem i cukrem waniliowym (robimy to dosyć długo, aby powstała puszysta jasna masa).
Wlewamy utarte żółtka do mąki i dodajemy podrośnięte drożdże.
Stopniowo dolewamy mleko i wyrabiamy ciasto rękami, jeśli wychodzi rzadkie dodajemy jeszcze odrobinę mąki.
Gdy ciasto odchodzi od miski dodajemy rozpuszczone masło ( nie gorące) i wódkę.
Wyrabiamy jeszcze chwilę i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Następnie wyrabiamy małe pączki, układamy je na posypanym mąką blacie i zostawiamy jeszcze na jakieś 15 minut do podrośnięcia.
Smażymy pączki w rozgrzanym smalcu, uważając by nie był za gorący, w przeciwnym razie pączki przypalą się i pozostaną niedopieczone w środku.
Usmażone układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi.
Gdy pączki wystygn, przygotowujemy polewę:
Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej. Przekrajamy pączki i smarujemy górną część polewą. Posypujemy orzeszkami i zostawiamy do zastygnięcia polewy.
Przygotowujemy nadzienie:
Śmietankę ubijamy dodając do niej łyżeczkę cukru waniliowego i opakowanie śmietanfixu.
Nakładamy na dolną część pączków i przykrywamy częścią z polewą.
Smacznego :)
Donutsy waniliowe z malinowym lukrem
Przepyszne połączenie delikatnej wanilii i słodkiej maliny to ideał na karnawałową imprezę, polecam :)
Oponki (ok 10 szt.):
- 35 dag mąki
- 20 dag serka waniliowego
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka spirytusu lub wódki
Lukier:
- cukier puder
- sok z cytryny
- syrop malinowy
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Szybko zagniatamy na gładkie ciasto i rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm.
Wykrawamy krążki o średnicy ok. 8 cm a małym kieliszkiem wykrawamy środek.
Smażymy oponki w rozgrzanym smalcu uważając, by nie był za gorący, żeby pączki się nie spaliły i w środku były dopieczone.
Przyrządzamy lukier, mieszając składniki w takich proporcjach, aby polewa nie była ani za gęsta, ani za rzadka.
Wystudzone oponki lukrujemy i dekorujemy ulubionymi ozdobami cukierniczymi.
Smacznego :)
Oponki straciatella
Mój przepis na waniliowe donutsy w trochę innej odsłonie, polecam jeśli ktoś lubi nadziewane oponki :)
Oponki (ok 10szt):
- 35 dag mąki
- 20 dag serka waniliowego
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka spirytusu lub wódki
Nadzienie:
- duży serek homogenizowany waniliowy
- kilka kostek gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Szybko zagniatamy na gładkie ciasto i rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm.
Wykrawamy krążki o średnicy ok. 8 cm a małym kieliszkiem wykrawamy środek.
Smażymy oponki w rozgrzanym smalcu uważając by nie był za gorący żeby pączki się nie spaliły i w środku były dobre.
Wystudzone oponki przekrajamy na pół i smarujemy serkiem wymieszanym ze startą czekoladą.
Smacznego :)
Pieczone pączki z czekoladą
Chociaż jeszcze trochę brakowało im do tych pieczonych z cukierni to i tak wyszły przepyszne. Zniknęły jeszcze ciepłe w ekspresowym tempie, polecam :)
- 250 g mąki pszennej
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 30 g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 4 łyżki kremu czekoladowego
- cukier puder
Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem.
Odstawiamy na 15 minut.
Mąke przesiewamy do miski, dodajemy do niej wyrośnięte drożdże oraz olej.
Mieszamy i wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.
Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamyw ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm i wykrawamy krążki.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie pieczemy w 180 stopniach przez około 10-15 minut.
Masę czekoladową przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy ciepłe pączki.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego :)Pieczone pączki z jabłkami
Pachnące z przepysznym nadzieniem, najbardziej polecam na ciepło :)

- 250 g mąki pszennej
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 30 g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 duże kwaśne jabłka
- 3 łyżki cukru
- cynamon
Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem.
Odstawiamy na 15 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej wyrośnięte drożdże oraz olej.
Mieszamy i wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.
Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie rozwałkujemy na grubość około 1,5 cm i kroimy na trójkąty.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy jabłka.
Kroimy je w kosteczkę, zasypujemy cukrem i podsmażamy na małym ogniu do momentu aż się rozpadną.
Odstawiamy do przestudzenia.
Wyrośnięte ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 10-15 minut.
Wystudzone jabłka przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy ciepłe pączki.
Obtaczamy je w cynamonie.
Smacznego :)