Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tłusty czwartek na bogato

Tłusty czwartek już w przyszłym tygodniu :) Chyba mało jest osób które nie lubiłyby pozwolić sobie w ten dzień na trochę więcej słodkości niż zazwyczaj. I to bez wyrzutów sumienia bo przecież im więcej zjedzonych pączków tym większe szczęście nas czeka ;) Zapraszam po sprawdzone ciekawe i nietypowe przepisy na pączki i pączusie. Nawet osoby na diecie znajdą tu coś dla siebie:)

Pączki nadziewane twarożkiem

Uwielbiam pączki a szczególnie z nietypowymi dodatkami. Polecam te z twarożkiem, są naprawdę pyszne i można nimi miło zaskoczyć gości :)

Tłusty czwartek na bogato

Pączki (ok. 15 sztuk):

  • 300 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • pół opakowania cukru waniliowego (ok. 5g)
  • 40 g drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • łyżka spirytusu lub wódki
  • 70 g roztopionej margaryny

Nadzienie:

  • 220 g chudego twarogu
  • kopiasta łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder
  • 4 kostki smalcu do smażenia

Drożdże mieszamy z łyżką mąki, łyżką cukru i 1/3 ciepłego mleka.

Odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce.

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę.

Dodajemy je do miski z przesianą mąką.

Dodajemy także wyrośnięte drożdże oraz ciepłe mleko i mieszamy aż składniki się połączą.

Wykładamy je na blachę podsypaną mąką i wyrabiamy ciasto.

Następnie dodajemy masło i wódkę i ponownie zagniatamy.

Odstawiamy do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto rozwałkujemy na prostokąt o grubości około 1,5 cm.

Wycinamy około 15-16 prostokątów i odstawiamy przykryte ściereczką na 20 minut.

Pączki smażymy w rozgrzanym smalcu uważając by nie był za gorący, w przeciwnym razie pączki przypalą się i pozostaną nie dopieczone w środku.

Usmażone układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi.

Twarożek mieszamy z jogurtem i cukrem.

Wypełniamy nim rękaw cukierniczy z wąską końcówką.

Wystudzone pączki nadziewamy twarożkiem i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

 


Waniliowe pączusie z malinami

Delikatne i pachnące wanilią pączusie wspaniale skomponowały się ze smakiem malin z dodatkiem cukru różanego, polecam :)

Tłusty czwartek na bogato

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 laska wanilii
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka spirytusu lub wódki
  • 0,5 szklanki rozmrożonych malin
  • 2 łyżki cukru różanego
  • 4 kostki smalcu do smażenia

Laskę wanilii rozcinamy i wyjmujemy z niej ziarenka.

Dodajemy je do miski z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.

Dodajemy resztę składników i dokładnie ze sobą mieszamy.

Wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i zagniatamy na gładkie ciasto.

Formujemy z niego niewielkie kuleczki które smażymy w rozgrzanym smalcu.

Uważamy by nie był za gorący, żeby pączki się nie spaliły i w środku były dopieczone.

Usmażone układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi.

Do rozmrożonych ( w sezonie świeżych) malin dodajemy cukier różany i całość miksujemy.

Podajemy z pączkami.

Smacznego :)

 


Proste faworki

Mój ulubiony przepis na faworki z zeszytu mamy :) Tylko 4 składniki a całość bardzo prosta w przygotowaniu. Pyszne nie tylko w dzień smażenia :)

 

Tłusty czwartek na bogato

  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 300 ml śmietany 18 %
  • 3,5 łyżki octu
  • 4 kostki smalcu do smażenia
  • cukier puder do posypania

Mąkę przesiewamy.

Dodajemy do niej margarynę i siekamy widelcem na małe kawałki.

Dodajemy śmietanę i ocet i zagniatamy na gładkie ciasto.

Cienko rozwałkowujemy i za pomocą karbowanego radełka kroimy długie ( lub krótsze jak ktoś woli) prostokąty.

Na środku każdego paseczka robimy ok. 2-3 cm nacięcie.

Jeden koniec ciasta przekładamy przez powstałą dziurkę.

Faworki smażymy w rozgrzanym smalcu uważając by nie był za gorący.

Smażą się one bardzo szybko więc lepiej wykorzystać całe ciasto przed rozpoczęciem smażenia.

Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

 


Mini pączki w czekoladzie

Chciałam zrobić pączusie z nadzieniem czekoladowym ale w trakcie stwierdziłam, że obtoczenie ich w czekoladzie będzie szybsze a równie smaczne :)

Tłusty czwartek na bogato

 

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka spirytusu lub wódki
  • 200 g czekolady gorzkiej

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

Wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i zagniatamy na gładkie ciasto.

Formujemy z niego niewielkie kuleczki które smażymy w rozgrzanym smalcu.

Uważamy by nie był za gorący, żeby pączki się nie spaliły i w środku były dopieczone.

Usmażone układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi i odstawiamy do ostudzenia.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.

Obtaczamy w niej wystudzone pączki i odstawiamy na czas aż czekolada zastygnie.

Smacznego :)

 


Pączusie z bitą śmietaną i gorzką czekoladą

Moje ulubione połączenie:)

Tłusty czwartek na bogato

Pączki (ok. 15 sztuk):

  • 300 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • pół opakowania cukru waniliowego (ok. 5g)
  • 40 g drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • łyżka spirytusu lub wódki

Polewa:

  • pół tabliczki gorzkiej czekolady 50g
  • 4 łyżki mleka
  • posiekane orzechy

Nadzienie:

  • 200-250 ml śmietanki 30 %
  • opakowanie śmietanfixu (na 250ml śmietany)
  • łyżeczka cukru waniliowego

Najpierw przygotowujemy pączki:

w miseczce rozcieramy drożdże z łyżką mąki, łyżką cukru i odrobiną mleka. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przesiewamy mąkę, żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem i cukrem waniliowym (robimy to dosyć długo, aby powstała puszysta jasna masa).

Wlewamy utarte żółtka do mąki i dodajemy podrośnięte drożdże.

Stopniowo dolewamy mleko i wyrabiamy ciasto rękami, jeśli wychodzi rzadkie dodajemy jeszcze odrobinę mąki.

Gdy ciasto odchodzi od miski dodajemy rozpuszczone masło ( nie gorące) i wódkę.

Wyrabiamy jeszcze chwilę i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Następnie wyrabiamy małe pączki, układamy je na posypanym mąką blacie i zostawiamy jeszcze na jakieś 15 minut do podrośnięcia.

Smażymy pączki w rozgrzanym smalcu, uważając by nie był za gorący, w przeciwnym razie pączki przypalą się i pozostaną niedopieczone w środku.

Usmażone układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi.

Gdy pączki wystygn, przygotowujemy polewę: 

Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej. Przekrajamy pączki i smarujemy górną część polewą. Posypujemy orzeszkami i zostawiamy do zastygnięcia polewy.

Przygotowujemy nadzienie:

Śmietankę ubijamy dodając do niej łyżeczkę cukru waniliowego i opakowanie śmietanfixu.

Nakładamy na dolną część pączków i przykrywamy częścią z polewą.

Smacznego :)

 

Donutsy waniliowe z malinowym lukrem

Przepyszne połączenie delikatnej wanilii i słodkiej maliny to ideał na karnawałową imprezę, polecam :)

Tłusty czwartek na bogato

Oponki (ok 10 szt.):

  • 35 dag mąki
  • 20 dag serka waniliowego
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka spirytusu lub wódki

Lukier:

  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • syrop malinowy

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Szybko zagniatamy na gładkie ciasto i rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm.

Wykrawamy krążki o średnicy ok. 8 cm a małym kieliszkiem wykrawamy środek.

Smażymy oponki w rozgrzanym smalcu uważając, by nie był za gorący, żeby pączki się nie spaliły i w środku były dopieczone.

Przyrządzamy lukier, mieszając składniki w takich proporcjach, aby polewa nie była ani za gęsta, ani za rzadka.

Wystudzone oponki lukrujemy i dekorujemy ulubionymi ozdobami cukierniczymi.

Smacznego :)

 

Oponki straciatella

Mój przepis na waniliowe donutsy w trochę innej odsłonie, polecam jeśli ktoś lubi nadziewane oponki :)

Tłusty czwartek na bogato

Oponki (ok 10szt):

  • 35 dag mąki
  • 20 dag serka waniliowego
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka spirytusu lub wódki

Nadzienie:

  • duży serek homogenizowany waniliowy
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

Szybko zagniatamy na gładkie ciasto i rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm.

Wykrawamy krążki o średnicy ok. 8 cm a małym kieliszkiem wykrawamy środek.

Smażymy oponki w rozgrzanym smalcu uważając by nie był za gorący żeby pączki się nie spaliły i w środku były dobre.

Wystudzone oponki przekrajamy na pół i smarujemy serkiem wymieszanym ze startą czekoladą.

Smacznego :)

 

Pieczone pączki z czekoladą

Chociaż jeszcze trochę brakowało im do tych pieczonych z cukierni to i tak wyszły przepyszne. Zniknęły jeszcze ciepłe w ekspresowym tempie, polecam :)

Tłusty czwartek na bogato

 

  • 250 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 30 g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki kremu czekoladowego
  • cukier puder

Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem.

Odstawiamy na 15 minut.

Mąke przesiewamy do miski, dodajemy do niej wyrośnięte drożdże oraz olej.

Mieszamy i wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.

Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamyw ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm i wykrawamy krążki.

Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut.

Po tym czasie pieczemy w 180 stopniach przez około 10-15 minut.

Masę czekoladową przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy ciepłe pączki.

Podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego :)


Pieczone pączki z jabłkami

Pachnące z przepysznym nadzieniem, najbardziej polecam na ciepło :)
Tłusty czwartek na bogato

  • 250 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 30 g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 duże kwaśne jabłka
  • 3 łyżki cukru
  • cynamon

Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem.

Odstawiamy na 15 minut.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej wyrośnięte drożdże oraz olej.

Mieszamy i wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.

Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Po tym czasie rozwałkujemy na grubość około 1,5 cm i kroimy na trójkąty.

Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy jabłka.

Kroimy je w kosteczkę, zasypujemy cukrem i podsmażamy na małym ogniu do momentu aż się rozpadną.

Odstawiamy do przestudzenia.

Wyrośnięte ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 10-15 minut.

Wystudzone jabłka przekładamy do rękawa cukierniczego i  nadziewamy ciepłe pączki.

Obtaczamy je w cynamonie.

Smacznego :)

cooleczka 05.02.2013 18:06
ale mnie naszła ochota na te pyszności :)
Mienta 02.02.2013 22:36
dziękuję i polecam :)
Aga20 02.02.2013 11:27
Pyszne!! do wyboru do koloru:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak