Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tłusty czwartek już jutro!

Aby tradycji stało się zadość większość z nas piecze pączki, chrusty, róże i oponki z najróżniejszymi dodatkami. To wspaniała okazja na pozwolenie sobie na odrobinę szaleństwa i zaprosić te wszystkie smakowitości do naszego brzuszka. Ja preferuję oponki serowe - proste i smaczne.

 

Składniki na ok. 50 szt. oponek: 

500 g mąki pszennej

250 g sera białego

2 jajka

1 szklanka cukru

2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty

2 łyżeczki proszku do pieczenia

70 g masła

2 kostki smalcu (do smażenia)

Cukier puder (do posypania)

Przepis:

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy na jednolitą masę. Następnie przekładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkujemy na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wycinamy szklanką kółka, a ich środki wycinamy kieliszkiem. Pozostałości ciasta zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy i znowu wycinamy oponki - postępujemy tak aż do wyczerpania ciasta.

Na patelni roztapiamy smalec i smażymy nasze oponki na złoto z każdej strony. Po wyciągnięciu z patelni osuszamy je na ręcznikach papierowych i posypujemy cukrem pudrem.
 
Tłusty czwartek już jutro!

Tłusty czwartek już jutro!

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak