Składniki na ok. 50 szt. oponek:
500 g mąki pszennej
250 g sera białego
2 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty
2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g masła
2 kostki smalcu (do smażenia)
Cukier puder (do posypania)
Przepis:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy na jednolitą masę. Następnie przekładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkujemy na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wycinamy szklanką kółka, a ich środki wycinamy kieliszkiem. Pozostałości ciasta zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy i znowu wycinamy oponki - postępujemy tak aż do wyczerpania ciasta.
Na patelni roztapiamy smalec i smażymy nasze oponki na złoto z każdej strony. Po wyciągnięciu z patelni osuszamy je na ręcznikach papierowych i posypujemy cukrem pudrem.