Tłusty czwartek

Tłusty Czartek dzień w którym każdy licytuje się kto zje ile pączków. W chrześcijańskich kalendarzach ostatni czwartek przed wielkim postem, znany jest także jako zapusty. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Tłusty Czwartek zależy od Wielkanocy , dzień ten jest świętem ruchomym.
Pączek – wyrób cukierniczy , wykonywany z ciasta drożdżowego. Kształtem przypomina okrągłą spłaszczoną kulkę. Pączki są smażone na tłuszczu lub oleju na złoto-jasny kolor. Nadzienie pączków może być np. pączki z ajerkoniakiem , z nadzieniem różanym , dżemem , budyniem , czekoladą a nawet ostatnio spotkałam się z nadzieniem z twarogu oraz pączkami jogurtowi.
Zapraszam na moje propozycje pączków
Pączki z marmoladą różanną
Składniki
• mąka pszenna 25 dag
• żółtko jaja 2
• cukier puder 2 łyżki
• margaryna 2 łyżki
• drożdże 25 dag
• mleko 3,2% 1/2 szklanki
• spirytus 2 łyżki
• tłuszcz do smażenia
• polewa czekoladowa
Wykonanie :
Drożdże zalać małą ilością ciepłego mleka , łyżką mąki i odstawić w ciepłe miejsce. Margarynę roztapiamy. Po roztopieniu ostudzić. Mąkę przesiać do dużej miski dodać drożdże , resztę cukru masę jajeczną , margarynę ,sól oraz spirytus . Wyrobić ciasto dolewając mleko , odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkować następnie szklanką wykrawać koła . Dodać marmoladę i formować na kształt pączków. Do nagrzanego tłuszczu dać pączki i smażyć z każdej strony do zarumienia pączków.
Mini pączki z ajerkoniakiem
Składniki
• mąka tortowa 50 dag
• jajko 1
• żółtka 3
• cukier kryształ 3 łyżki
• drożdże 35 dag
• mleko 3,2% 70 ml
• ocet 2 łyżki
• krem ajerkoniakowy
• polewa czekoladowa
• wiórki kokosowe
• tłuszcz do smażenia
Wykonanie :
Drożdże zalać małą ilością ciepłego mleka , łyżką mąki i odstawić w ciepłe miejsce. Margarynę roztapiamy. Po roztopieniu ostudzić. Mąkę przesiać do dużej miski dodać drożdże , resztę cukru masę jajeczną , margarynę ,sól oraz ocet. Wyrobić ciasto i odstawić na 40 minut. Po wyciągnięciu ciasta , rozwałkować je i wykrawać koła małą literatką .Na koła dajemy masę ajerkoniak-ową i formujemy na kształt pączka. Na początki dajemy polewę czekoladową oraz kokos.