Tęsknota za wiosną czyli tort tęczowy

Opublikowano: 26.02.2012
Autor: ZEWA
Tęsknota za wiosną czyli tort tęczowy
Każdy z nas tęskni już za wiosną. Wyczekujemy wychodzących z ziemi przebiśniegów, żonkili, krokusów. Wreszcie chcielibyśmy zrobić wiosenne porządki wokół domu. Więc w oczekiwaniu na tę piękną wiosnę upiekłam tort tęczowy. Kolorowy z bitą śmietaną i bardzo pyszny. Polecam go zrobić a zimowy zły humor od razu zniknie.

 

Tort tęczowy

Biszkopt :
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy ( 6 g )
3/4 szk cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka kisielu cytrynowego
1 łyżka kisielu truskawkowego
1 łyżka kisielu pomarańczowego
Masa ;
700 ml śmietany kremówki
1 cukier waniliowy ( 16 g )
3/4 szk kolorowej posypki do ciast
Dodatkowo :
250 ml dżemu z czarnej porzeczki
perełki cukrowe
posypka biało czerwona do ciast


Białka oddzielić od żółtek.
Ubić je z cukrem i cukrem waniliowym.
Gdy piana będzie ubita dodać żółtka i dalej ubijać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i rozsypać do trzech miseczek.
Do każdej porcji dodać po łyżce kisielu i wymieszać.
Masę jajeczną również podzielić na trzy części.
Do każdej dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować margaryną 9 ale tylko dno, bo biszkopt równiej wyrasta ).
Na spód wylać masę z kisielem pomarańczowym, następnie truskawkową i na koniec cytrynową.
Wyrównać powierzchnię.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec biszkopt 40 minut.
Po upieczeniu okroić boki, wyjąć biszkopt i ostudzić na ściereczce lub kratce.
Zimny biszkopt przekroić na trzy placki.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym.
Gdy będzie ubita, wsypać kolorową posypkę i delikatnie wymieszać.
Pierwszy krążek posmarować dżemem, wyłożyć część masy śmietanowej.
Nałożyć drugi krążek, ponownie wyłożyć masę i zakryć trzecim plackiem.
Boki i górę tortu posmarować masą, boki udekorować widelcem lub zostawić gładkie.
Resztą masy udekorować wierzch tortu. Na koniec wzór na torcie zaznaczyć posypką biało czerwoną i posypać perełkami cukrowymi

 

 

prymat