Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tęcza w kuchni

Pomidor intensywnością czerwieni zachwyca
Pomarańczą nas dynia urzeka
Morela niczym żarówka na żółto świeci
Piękny szczypiorek na parapecie gości
Dzięki amerykańskiej borówce niebieski gości
Fiolet to piękna lawenda
I już jest nasza Polska, kuchenna tęcza

Zwróciliście kiedyś uwagę ile koloru jest w Waszej kuchni?

Nawet najbardziej z pozoru ponure wnętrze rozjaśni  kolor i o niego się właśnie rozchodzi.

Kolor w kuchni to nie tylko meble, ściany, kuchenne dodatki. Ten najprzyjemniejszy kolor to przede wszystkim owoce i warzywa, które powinny się znaleźć w każdej kuchni.

 

Często boimy się warzyw i owoców tak naprawdę ich nie znając.

Niesłusznie snujemy wyobrażenia związane z ich smakiem czy zapachem, nigdy wcześniej ich nie próbując. Czasem dostajemy dary ziemi w podarunku i nie wiedząc co i w jaki sposób z nich przygotować, odkładamy je na bok lub wyrzucamy.

Trochę uprzedzamy się jak dzieci, które kręcą nosem lub płaczą przy jakieś potrawie mówiąc, że jest nie dobra, tak naprawdę nigdy jej nie próbując i jej nie znając.

Ja osobiście uwielbiam poznawać nowe smaki i wielką radością dla mnie jest odkrywanie, że to, co do tej pory wydawało mi się niesmaczne, nagle okazuje się pyszną przekąską a kluczem do tego jest właśnie sposób podania.

Uwierzcie mi, że nawet marchewka czy ogórek obrane i pokrojone w pałeczki smakują zupełnie inaczej i....  potrafią wciągnąć jak chipsy.

Tęcza w kuchni

 

Mięta w donicy aż sama się prosi aby ją uszczypnąć, wrzucić do kubka i zalać wrzątkiem.

Jej przepiękny aromat rozejdzie się w kuchni i ukoi nawet największe pragnienie.

Bazylia nie dość, że zdobi, nadaje koloru w kuchni to dodana do chociażby pomidorków z oliwą z oliwek, szczyptą pieprzu do smaku, zawstydzi nie jedną kupną przyprawę.

 Tęcza w kuchni

Najłatwiej jest nam „upiększać” kuchnie latem, kiedy na wyciągnięcie ręki w każdym sklepie znajdujemy interesujące nas warzywa i owoce.

Zimą jednak również możemy sobie radzić pielęgnując chociażby szczypiorek, sadząc rzeżuchę. W sklepach możemy nabywać wspomnianą przeze mnie bazylię, miętę, czy też inne zioła.

Te z pozoru „ozdobne” papryczki to również „jadalny kolor” w naszej kuchni.

Nie każdy sobie zdaje z tego sprawę, że większość papryczek, które kupowali dla ozdoby i wyrzucali do śmieci po ich uschnięciu to też jadalny produkt, który wzbogaci smaki chociażby porannej jajecznicy.

 

Zachęceni chociaż troszkę?

To do dzieła.

Kupujcie owoce i warzywa

Wsadzajcie do donic zioła.

Sami się przekonacie

Jakże kolorowa może być nasza kuchnia Polska!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak