Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta porosołowa

Rosół kojarzy mi się z leniwą niedzielą. Nie jest zbyt pracochłonny, ale dość długo musi się gotować. W taką rosołową niedzielę w całym domu pięknie pachnie gotującymi się warzywami.

Robię bardzo gęsty rosół, z dużej ilości mięsa i warzyw, ze stosunkowo małą ilością wody. Dzięki temu mam bardzo mocny wywar. Część rosołu zamrażam w woreczkach do lodu- i tak powstają moje kostki rosołowe. Resztę zupy rozcieńczam wodą i mam pyszny rosół na obiad. Dużo rosołu :)

Nie lubię marnowania jedzenia i nie lubię nudnego jedzenia. Taki rosół dość szybko się nudzi, a jest go na tyle dużo, że nie zjemy w jeden dzień. Dlatego następnego dnia zazwyczaj mam pomidorową. A z mięsa i warzyw staram się zrobić jakieś drugie danie. Na przykład taką oto tartę.

 

TARTA POROSOŁOWA

 

CIASTO:

1,5 szklanki mąki

szczypta soli

jajko

3 łyżki miękkiego masła

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

 

FARSZ:

250g mięsa z rosołu- obranego z kości (najlepiej indyk lub kurczak)

2 marchewki ugotowane w rosole

cebula

1 łyżka masła

4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

natka pietruszki

koperek

 

SOS:

jajko

4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

sól, pieprz

 

Wymieszać mąkę z solą, dodać miękkie masło, jajko i jogurt i wyrobić ciasto. Gładkie ciasto zawinąć w folię i odłożyć na godzinę, nawet niecałą, do lodówki. Następnie rozwałkować i ułożyć w formie do tary wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pozakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut.

 

Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Zeszklić na patelni z łyżką masła. Dodać mięso i marchewkę pokrojone w drobną kostkę. Wymieszać z jogurtem naturalnym i posiekanym koperkiem i pietruszką. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Farsz przełożyć na zapieczony spód tarty.

Przygotować sos z roztrzepanego jajka, jogurtu, soli i pieprzu do smaku. Fajnie jest użyć grubo mielonego kolorowego pieprzu. Z solą radzę nie przesadzać, należy pamiętać, że mięso i marchewka były już gotowane w słonym rosole. Gotowym sosem polać farsz.

Tartę piec w 180 stopniach ok. 30-40 minut.
Tarta porosołowa

Jolanta40 06.03.2011 10:32
też nie lubię jak marnuje się jedzenie, a pomysł z tartą fantastyczny. Muszę też taką przygotować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak