Tarta od ciasta po nadzienie

Tarta - rodzaj ciasta, które może być drożdżowe, kruche lub wykonane z ciasta francuskiego. Nadzienie do tarty możemy serwować na słodko z owocami, kremami lub wytrawnie z warzywami, grzybami czy pieczarkami. Tarty również można podawać z nadzieniem mięsnym np. z mięsem mielonym czy kurczakiem.
Jak wykonać ciasto na tartę tak zwany spód ?
Składniki na ciasto:
mąka pszenna 20 dag
masło 3 łyżki
żółtko jaja 1
sól szczypta
woda około 40 ml
Wykonanie:
Masło siekamy. Na stolnicę wykładamy resztę potrzebnych składników: mąka, żółtko, sól oraz woda. Ciasto trzeba dość szybko zagnieść zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 20 minut. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, ciasto należy rozwałkować i zagnieść w foremce do tarty. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec przez 15 minut. (później jeśli dajemy na wierzch składniki to podpiekamy całość około 20 minut).
Tarta z jabłkami
Składniki na ciasto:
mąka pszenna 20 dag
masło 3 łyżki
żółtko jaja 1
sól szczypta
woda około 40 ml
Składniki na nadzienie:
jabłka 4 duże
jajka 2
śmietana kremówka 150 ml
mąka pszenna 2 łyżki
cukier puder 4 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
Wykonanie:
Masło siekamy nożem. Na stolnicę wykładamy resztę potrzebnych składników: mąka, żółtko,sól oraz woda. Ciasto trzeba dość szybko zagnieść zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 20 minut. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, ciasto należy rozwałkować i zagnieść w foremce do tarty. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec przez 15 minut. Jabłka myjemy osuszamy. Po osuszeniu jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Nadzienie:
Jajka wymieszać z śmietaną, mąką, cukrem oraz cynamonem . Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. Jabłka obrane wykładamy na tarte i zalewamy nadzieniem. Całość piec około 15 minut.
Tarta owocowa
Składniki na ciasto:
• mąka pszenna 2 1/2 szklanki
• masło 10 dag
• cukier kryształ 3 łyżki
• żółtka 2
Składniki i masa budyniowa:
• mąka pszenna 2 łyżki
• mąka ziemniaczana 2 łyżki
• mleko 3,2% 0.5 l
• cukier waniliowy 2 łyżeczki
• cukier kryształ 2 łyżki
Dekoracja
• agrest 30 dag
• czereśnie kilka
• porzeczki czerwone 15 dag
Sposób przygotowania:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy masło i lekko nożem siekamy. Następnie dodajemy cukier oraz żółtka siekamy wszystko nożem a później zagniatamy. Z ciasta tworzymy kulę dajemy do miski i wstawiamy do zamrażarki na około 25 minut. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy i na wysmarowaną formę wyklejamy ciasto i nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Do szklanki dajemy 150 ml mleka dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną dokładnie mieszamy. Resztę mleka dajemy do garnka dodajemy cukier, masło i zagotowujemy. Następnie do gotującego się mleka wlewamy mleka z mąki szybko mieszamy by nie powstały grudki. Budyń zagotować i mieszać co jakiś czas. Letni budyń wylewamy na ciasto. Jak budyń przestygnie myjemy osuszamy i układamy owoce według własnej kompozycji .
Tarta z kurczakiem
Składniki na ciasto:
• mąka tortowa 40 dag
• masło 20 dag
• żółtka 2
• sól 1 płaska łyżeczka
• woda 75 ml
Składniki na nadzienie:
• papryka czerwona 1 duża
• filet z kurczaka 1 większy
• cebula 1 mała
• ogórek kiszony 2
• kukurydza w puszce 1/2 szklanki
• ser żółty plastry 25
Wykonanie:
Składniki na ciasto, wszystkie ze sobą łączymy. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po wyciągnięciu ciasto dajemy do foremki na tarte zagniatamy w foremce. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem. Ciasto podpiekamy około 10-15 minut temperatura 170-180 stopni. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki oprószamy w przyprawach i smażymy do miękkości. Dodajemy pokrojoną paprykę oraz cebulkę i jeszcze chwilkę całość dusimy. Na podpieczoną tarte dajemy wszystkie składniki z nadzienia oraz podsmażonego kurczaka paprykę i cebulkę. Na sam wierzch tarty układamy ser żółty. Gotową tartę wstawiamy do piekarnika na około 15-25 minut w temperaturze 180 stopni.