Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta jabłkowa z orzechami - smaki jesieni

Krucha tarta z jabłkami posypana orzechami włoskimi zaspokoi chęć zjedzenia czegoś słodkiego i pozwoli odpocząć od kłopotów dnia codziennego.

 

Tarta jabłkowa z orzechami  - smaki jesieni

 

 

Do miski wsypujemy mąkę ,dodajemy pokrojoną drobno margarynę, cukier puder i sól. Dolewamy wodę.

Zagniatamy szybko ciasto.

Przekładamy do miski i przykrywamy ciasto folią ,a następnie wkładamy do lodówki na 50 minut.

Międzyczasie smarujemy margaryną formę do tarty i  posypujemy ją mąką.

Ciasto po czasie chłodzenia wyjmujemy z na blat podsypany mąką i wałkujemy na kształt koła.
Wykładamy nim forme tak by ukształtował się brzeg.

Nałuwamy widelcem po całej powierzchni ciasta.

 

Tarta jabłkowa z orzechami  - smaki jesieni

 

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C i zapiekamy je 15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika.

Do miseczki wlewamy mleko, wsypujemy proszek budyniowy i dodajemy żółtko oraz cukier.

Miksujemy za pomocą miksera. 

Tarta jabłkowa z orzechami  - smaki jesieni

 

 

 

Jabłka obieramy i kroimy w plastry. 

 

Tarta jabłkowa z orzechami  - smaki jesieni

 

 

 

Jabłka układamy na podpieczonym spodzie. Zalewamy masą jajeczno- budyniową .

Po wierzchu posypujemy orzechami włoskimi.

 

Tarta jabłkowa z orzechami  - smaki jesieni

 

Wstawiamy do piekarnika na 60 minut w temp 180 stopni C.

Po upieczeniu kroimy w trójkąty. 

Tarta jabłkowa z orzechami  - smaki jesieni

 

SMACZNEGO....

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak