Tarta jabłkowa z orzechami - smaki jesieni
Opublikowano: 22.11.2012
Krucha tarta z jabłkami posypana orzechami włoskimi zaspokoi chęć zjedzenia czegoś słodkiego i pozwoli odpocząć od kłopotów dnia codziennego.
-
CIASTO
-
250 g mąki pszennej
-
140 g margaryny
-
1 łyżka cukru pudru
-
1/2 szklanki wody zimnej,
-
1 szczypta soli,
-
NADZIENIE
-
6 jabłek
-
1 opakowanie budyniu śmietankowego
-
125 ml mleka
-
2 łyżki cukru kryształ,
-
1 żółtko jaja,
-
1 garść orzechów włoskich,
-
margaryna do smarowania formy,
-
mąka do posypania formy
Do miski wsypujemy mąkę ,dodajemy pokrojoną drobno margarynę, cukier puder i sól. Dolewamy wodę.
Zagniatamy szybko ciasto.
Przekładamy do miski i przykrywamy ciasto folią ,a następnie wkładamy do lodówki na 50 minut.
Międzyczasie smarujemy margaryną formę do tarty i posypujemy ją mąką.
Ciasto po czasie chłodzenia wyjmujemy z na blat podsypany mąką i wałkujemy na kształt koła.
Wykładamy nim forme tak by ukształtował się brzeg.
Nałuwamy widelcem po całej powierzchni ciasta.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C i zapiekamy je 15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika.
Do miseczki wlewamy mleko, wsypujemy proszek budyniowy i dodajemy żółtko oraz cukier.
Miksujemy za pomocą miksera.
Jabłka obieramy i kroimy w plastry.
Jabłka układamy na podpieczonym spodzie. Zalewamy masą jajeczno- budyniową .
Po wierzchu posypujemy orzechami włoskimi.
Wstawiamy do piekarnika na 60 minut w temp 180 stopni C.
Po upieczeniu kroimy w trójkąty.
SMACZNEGO....