Tarta jabłkowa z czekoladą
Tarta jabłkowa z czekoladą.
Składniki na ciasteczkowy spód:
220 g ciasteczek digestive lub zwykłych biszkoptów
70 g roztopionego masła
2 łyżki prawdziwego miodu
KREMOWA MASA:
500 G serka mascarpone
1 budyń śmietankowy ugotowany w 400 ml mleka
2 łyżki cukru pudru
ziarenka z połowy laski wanilii.
DODATKOWO:
5 jabłek
1/2 litra białego wina
1 galaretka jabłkowa lub cytrynowa
60 g czekolady deserowej
Przygotowanie;
Ciasteczka kruszymy bardzo drobno.
Wsypujemy je do miski. Dolewamy roztopioną margarynę i miód. Mieszamy tak by masa dobrze się połączyła.
Tak przygotowana masą wykładamy posmarowaną margaryną lub masłem formę do tarty.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C i wkładamy forme ze spodem ciasteczkowym.
Podpiekamy 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Międzyczasie przecinamy połowę laski wanilii i zeskrobujemy ziarenka wanilii na deskę .
Jabłka obieramy i gotujemy w winie około 10 minut.
Następnie odcedzamy na druszlaku i studzimy. Gdy będą już zimne kroimy w plastry.
Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem.
Dodajemy ziarna wanilii i ugotowany wcześniej i przestudzony budyń. Mieszamy energicznie na jednolitą mase.
Przelewamy tak przygotowaną mase na spód ciasteczkowy.
Na niego układamy plastry jabłek.
Oraz wylewamy wcześniej przygotowaną galaretkę już lekko tężejącą.
A na koniec posypujemy starta na grubych oczkach czekoladą .
Chłodzimy w lodówce 2 godziny.
Smacznego !