Tarator - chłodnik bułgarski

Opublikowano: 17.06.2015
Autor: Ewa Wojtaszko
Tarator - chłodnik bułgarski
Pierwszy raz ten chłodnik spróbowałam dzięki moim znajomym,którzy mieszkają w Polsce.

Kiedy pierwszy raz podano mi tarator,nie byłam do końca przekonana czy ta zupa będzie dla mnie. Ogólnie nigdy nie przepadałam za chłodnikami,a tu w dodatku jeszcze orzechy włoskie,które średnio mi smakują. Co się później okazało,chłodnik był strzałem w 10 ! 

Składniki:

  1. 1 ogórek
  2. 2 ząbki czosnku
  3. 1 pęczek koperku
  4. sól,pieprz do smaku
  5. 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  6. 500 g jogurtu naturalnego
  7. ok. 100 g orzechów włoskich
  8. 200 ml wody

Koperek drobno posiekaj.

Ogórka obierz i pokrój w drobną kostkę i wrzuć do niedużej miski.

Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.

Czosnek oraz koperek dodaj do pokrojonych ogórków. Dodaj jogurt,wodę i wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem,wymieszaj. Wstaw do lodówki aby się schłodziło.

Orzechy upraż na patelni,po czym drobno je posiekaj.

Gotowy chłodnik przelej do talerzy,posyp orzechami i skrop odrobiną oliwy z oliwek.

 

 

prymat