Tarator - chłodnik bułgarski

Kiedy pierwszy raz podano mi tarator,nie byłam do końca przekonana czy ta zupa będzie dla mnie. Ogólnie nigdy nie przepadałam za chłodnikami,a tu w dodatku jeszcze orzechy włoskie,które średnio mi smakują. Co się później okazało,chłodnik był strzałem w 10 !
Składniki:
- 1 ogórek
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- sól,pieprz do smaku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g jogurtu naturalnego
- ok. 100 g orzechów włoskich
- 200 ml wody
Koperek drobno posiekaj.
Ogórka obierz i pokrój w drobną kostkę i wrzuć do niedużej miski.
Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
Czosnek oraz koperek dodaj do pokrojonych ogórków. Dodaj jogurt,wodę i wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem,wymieszaj. Wstaw do lodówki aby się schłodziło.
Orzechy upraż na patelni,po czym drobno je posiekaj.
Gotowy chłodnik przelej do talerzy,posyp orzechami i skrop odrobiną oliwy z oliwek.