Tajska zupa

Opublikowano: 08.04.2013
Tajska zupa
Tajemnica orientalnego smaku ukryta w przyprawach - mniam!







Testowałam dziś przepis na tajską zupę, tradycyjnie wprowadziłam własne modyfikacje (m.in. zrezygnowałam z bulionu w kostce na rzecz imbiru i curry;). Główne składniki można by rzecz, że prawdziwie polskie (wieprzowinka, pieczarki) ale tajemnica orientalnego smaku ukryta w przyprawach. Zupa faktycznie przepyszna!

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego (można zastąpić filetem z kurczaka)
  • 500 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • gałązki świeżej kolendry
  • szczypior
  • sos sojowy
  • curry
  • mielony imbir
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g brązowego makaronu

Pieczarki umyć, pokroić w grube plastry bądź jeżeli są mniejsze, przekroić na pół. Mięso pokroić
w paski, doprawić roztartymi ziarnami kolendry, pieprzem, imbirem i curry, zrumienić na rozgrzanej oliwie, przełożyć do garnka.
Na patelni poddusić pieczarki wraz z przeciśniętym (bądź drobno pokrojonym) czosnkiem, dodać do mięsa. Całość zalać 1,5 l gorącej wody i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Przed końcem doprawić sosem sojowym (ilość wg uznania - ok. 2-3 łyżek), solą i ewentualnie pozostałymi przyprawami do smaku. Dodać posiekany szczypior i listki świeżej kolendry oraz ugotowany al dente, brązowy makaron. 

prymat