Najszybsze przekąski, to te na bazie tortilli, można w nie zawinąć wszystko na co akurat mamy chęć lub to co akurat mamy pod ręką. Krojąc zawinięty placek na kawałki otrzymujemy roladki na jeden kęs, ale równie dobrze będzie smakował w całości.
Sałatki ze składników pozostałych po innych posiłkach także sprawdzają się doskonale, jest to też dobry sposób, aby obniżyć koszty domowego budżetu, bo wykorzystując "resztki" nie marnujemy jedzenia.
Oprócz zimnych przekąsek można zrobić też coś szybkiego na ciepło, jak na przykład zapiekanki, nadziewane a'la chlebki z patelni, czy chociażby ser w panierce.
Przygotowanie to tylko chwila, a cieszymy się domowymi przekąskami nie faszerując się tym samym śmieciowym jedzeniem typu chipsy, czy inne tego typu produkty ze sklepowej półki.
Szybkie w przygotowaniu przekąski sprawdzają się również, kiedy odwiedzą nas niezapowiedziani goście lub gdy organizujemy spotkanie ze znajomymi, nie spędzimy więc całego dnia w kuchni, a na pewno wszyscy będą zadowoleni.
Moje ulubione szybkie przekąski:
Piadina z wędzoną makrelą
Składniki (na 4 sztuki):
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
- 1 średniej wielkości makrela wędzona
- 1 mała cebula
- 30 g startego żółtego sera
- 50 g naturalnego serka topionego
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól do smaku
Przygotowanie:
- 200 g ugotowanego brokuła
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 duży pomidor
- 4 łyżki majonezu
Przygotowanie:
- 4 placki tortilla (u mnie paprykowe, ale mogą być zwykłe)
- 100 g naturalnego serka topionego
- 4 liście sałaty
- 4 plastry sera żółtego
- 4 parówki z szynki
- 20 winogron marynowanych
Przygotowanie:
Placki tortilla smarujemy serkiem topionym. Na nim układamy sałatę i ser. Na brzegu każdego placka kładziemy parówkę.
Zewnętrzne brzegi składamy do środka i zwijamy w rulon. Każdy rulon kroimy na 5 części. Na wykałaczki lub pickery nakłuwamy winogrona, a następnie przygotowane roladki.
Układamy na talerzyku lub półmisku i podajemy.
Raclette w orzechowej panierce
Składniki (dla 2 osób):
- 4 plastry twardego sera o grubości ok. 1,5 cm
- 2 jajka
- mąka
- tarte orzechy laskowe
- odrobina oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie:
Każdy plaster sera zwilżamy mokrymi dłońmi (jeżeli tego nie zrobimy, to nie zapanierujemy sera), obtaczamy je w mące, roztrzepanych jajkach, a następnie w orzechach laskowych. Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju (na małym ogniu), około 1,5 minuty z każdej strony.
Wrapy z salami i serem
Składniki (na 4 sztuki):
- 4 placki tortilla
- 4 duże liście sałaty masłowej
- 4 plastry salami
- 4 plastry sera
- 8 plastrów ogórka
- ulubiony sos (u mnie hamburgerowy)
Przygotowanie:
Placki tortilla smarujemy ulubionym sosem.
Sałatę i ogórka myjemy. Na środku układamy kolejno: sałatę, salami, ser i plasterki ogórka.
Zewnętrzne brzegi zaginamy do środka i placek zwijamy w rulon.
Przed podaniem można przekroić na pół, ale nie jest to konieczne