Szybkie przekąski na co dzień

Opublikowano: 01.03.2017
Autor: jola91
Szybkie przekąski na co dzień
Każdy ma czasem ochotę, aby zjeść coś między posiłkami, ale nie chce mu się spędzać godziny na przygotowaniu, wtedy idealnie sprawdzają się różnego rodzaju przekąski, które przygotowuje się w mgnieniu oka.

Najszybsze przekąski, to te na bazie tortilli, można w nie zawinąć wszystko na co akurat mamy chęć lub to co akurat mamy pod ręką. Krojąc zawinięty placek na kawałki otrzymujemy roladki na jeden kęs, ale równie dobrze będzie smakował w całości.

Sałatki ze składników pozostałych po innych posiłkach także sprawdzają się doskonale, jest to też dobry sposób, aby obniżyć koszty domowego budżetu, bo wykorzystując "resztki" nie marnujemy jedzenia.

Oprócz zimnych przekąsek można zrobić też coś szybkiego na ciepło, jak na przykład zapiekanki, nadziewane a'la chlebki z patelni, czy chociażby ser w panierce.

Przygotowanie to tylko chwila, a cieszymy się domowymi przekąskami nie faszerując się tym samym śmieciowym jedzeniem typu chipsy, czy inne tego typu produkty ze sklepowej półki.

Szybkie w przygotowaniu przekąski sprawdzają się również, kiedy odwiedzą nas niezapowiedziani goście lub gdy organizujemy spotkanie ze znajomymi, nie spędzimy więc całego dnia w kuchni, a na pewno wszyscy będą zadowoleni.

Moje ulubione szybkie przekąski:

Piadina z wędzoną makrelą

Szybkie przekąski na co dzień

Składniki (na 4 sztuki):

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
Nadzienie:
  • 1 średniej wielkości makrela wędzona
  • 1 mała cebula
  • 30 g startego żółtego sera
  • 50 g naturalnego serka topionego
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na 4 części i każdą z nich formujemy w placek o grubości ok. 1 cm.
 
Na patelni rozgrzewamy olej, po czym układamy na nim placki. Smażymy na wolnym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmujemy i studzimy.
 
Makrelę oddzielamy od skóry i ości. Dodajemy do niej drobno pokrojoną cebulę, starty ser, serek topiony i musztardę - mieszamy i doprawiamy do smaku solą.
 
Usmażone placki przekrawamy na pół, wypełniamy farszem z makreli i ponownie smażymy po 2-3 minuty z każdej strony.
 
 
Sałatka warstwowa z brokułem, jajkiem i pomidorem
 
Szybkie przekąski na co dzień
 
Składniki (na 2 porcje):
  • 200 g ugotowanego brokuła
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 duży pomidor
  • 4 łyżki majonezu


Przygotowanie:

Ugotowanego brokuła kroimy w mniejsze kawałki i umieszczamy w dwóch niewielkich salaterkach lub pucharkach, wierzch każdej porcji smarujemy łyżką majonezu.
 
Jajka ścieramy na dużych oczkach tarki i wykładamy na brokuły. Ponownie smarujemy majonezem.
 
Z pomidora usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę, rozkładamy równomiernie na wierzchu sałatki.
 
Podajemy od razu po przyrządzeniu.
 
 
Roladki z tortilli z marynowanymi winogronami
 
Szybkie przekąski na co dzień
 
Składniki:
  • 4 placki tortilla (u mnie paprykowe, ale mogą być zwykłe)
  • 100 g naturalnego serka topionego
  • 4 liście sałaty
  • 4 plastry sera żółtego
  • 4 parówki z szynki
  • 20 winogron marynowanych


Przygotowanie:

Placki tortilla smarujemy serkiem topionym. Na nim układamy sałatę i ser. Na brzegu każdego placka kładziemy parówkę.

Zewnętrzne brzegi składamy do środka i zwijamy w rulon. Każdy rulon kroimy na 5 części. Na wykałaczki lub pickery nakłuwamy winogrona, a następnie przygotowane roladki. 

Układamy na talerzyku lub półmisku i podajemy. 

 

Raclette w orzechowej panierce

Szybkie przekąski na co dzień

Składniki (dla 2 osób):

  • 4 plastry twardego sera o grubości ok. 1,5 cm
  • 2 jajka
  • mąka
  • tarte orzechy laskowe
  • odrobina oleju rzepakowego do smażenia


Przygotowanie:

Każdy plaster sera zwilżamy mokrymi dłońmi (jeżeli tego nie zrobimy, to nie zapanierujemy sera), obtaczamy je w mące, roztrzepanych jajkach, a następnie w orzechach laskowych. Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju (na małym ogniu), około 1,5 minuty z każdej strony.

Wrapy z salami i serem

Szybkie przekąski na co dzień

Składniki (na 4 sztuki):

  • 4 placki tortilla
  • 4 duże liście sałaty masłowej
  • 4 plastry salami
  • 4 plastry sera
  • 8 plastrów ogórka
  • ulubiony sos (u mnie hamburgerowy)


Przygotowanie:

Placki tortilla smarujemy ulubionym sosem.

Sałatę i ogórka myjemy. Na środku układamy kolejno: sałatę, salami, ser i plasterki ogórka.

Zewnętrzne brzegi zaginamy do środka i placek zwijamy w rulon.

Przed podaniem można przekroić na pół, ale nie jest to konieczne

prymat