Większości z nas wydaje się, że w ciągu 30 minut nie da się przyrządzić smacznego i jednocześnie zdrowego posiłku. Dlatego często sięgamy po gotowe dania, zawierające całą masę “chemii”, soli i konserwantów. Czasem po prostu zamawiamy pizzę lub w drodze powrotnej z pracy podjeżdżamy po “przysmaki” do baru szybkiej obsługi. Jeśli często nie masz czasu przygotować obiadu, rzadko bywasz w domu, bo masz nawał pracy lub po prostu chcesz przeznaczać czas na coś innego niż “sterczenie godzinami przy garach” powinieneś poznać kilka sekretów i zasad, które pomogą Ci w błyskawicznym przygotowywaniu posiłków.
Jak przyrządzić szybki obiad dla najbliższych lub poczęstunek dla niespodziewanych gości? W tej kwestii istotne są dwa czynniki: dobrze zaopatrzona lodówka, spiżarnia i kuchenne szafki oraz dobra organizacja.
Dobra organizacja jest podstawą nie tylko w planowaniu naszych zajęć w pracy, wyjazdów, wizyt u lekarza lub wypadu na kręgle. Jest ona równie ważna w naszej kuchni – dlaczego wracając z pracy masz jeść “byle co”? Podstawą dobrej organizacji jest właśnie planowanie – co będzie przyrządzane na obiad w poszczególne dni tygodnia – np. w poniedziałek – pomidorowa, wtorek – spaghetti, środa – omlet, czwartek – leczo itd. Zapytacie w czym Wam to pomoże? Pomoże, pomoże… na przykład w planowaniu listy zakupów na dany tydzień – jeśli posiadasz pod ręką wszystkie produkty niezbędne do przygotowania dania, które wiesz, że na pewno przyrządzisz w najbliższym czasie, gotowanie przestaje być problemem. Nie musisz biec w trakcie gotowania zupy do sklepu po makaron lub ziemniaki. Dlatego świetnym pomysłem jest wprowadzenie “kuchennego plannera”. Zapisujemy danie, które chcemy przyrządzić w dany dzień tygodnia, a pod nim listę składników, które potrzebujemy do ich przygotowania. Z wybranych składników sporządzamy listę zakupów (najlepiej zaplanować zakupy na sobotę, kiedy mamy więcej czasu), na następny tydzień. Zapewniam Was, że gotowanie stanie się wtedy o wiele prostsze i szybsze.
Drugim istotnym czynnikiem pomagającym nam w błyskawicznym gotowaniu jest – jak już wcześniej wspominałam – dobre zaopatrzenie kuchni. Wiąże się to z poprzednim czynnikiem, ale jest pewna różnica pomiędzy nimi. Dobre zaopatrzenie polega na posiadaniu w kuchni tzw. “produktów niezbędnych”, dzięki którym jesteśmy przygotować posiłek bez konieczności planowania tygodniowego jadłospisu. Polecam jednak stosowanie jednocześnie obydwóch metod. No dobrze, ale jakie składniki są tymi niezbędnymi w naszych kuchniach? Poniżej prezentuję zestawienie takich produktów:
Składniki suche | - przyprawy: sól, pieprz, suszone zioła, papryka słodka, chili, bulion w kostkach itd.; - mąka pszenna, kukurydziana, ziemniaczana; - makarony, ryż, kasza gryczana, kuskus; -fasola, ciecierzyca, groch; - cukier biały, cukier brązowy. |
Warzywa | - ziemniaki, cebula, czosnek, marchew, seler, korzeń oraz natka pietruszki, pomidory, papryka, sałata, kapusta pekińska, kapusta biała; - konserwowa kukurydza, oliwki, groszek, fasolka, pomidory w puszce; - warzywa mrożone: szpinak, marchew, fasolka zielona, brokuł, mieszanki warzyw. |
Nabiał tłuszcze |
-olej, oliwa z oliwek, masło, smalec wieprzowy, margaryna; - mleko, śmietana, śmietana tłusta, jogurt, maślanka, jajka; - sery: twarożek półtłusty, gouda, mozzarella i inne. |
Mięsa, wędliny i ryby | - zamrożone: mięso wieprzowe (schab, łopatka, karczek), wołowe, mięso mielone, mrożony kurczak, piersi indycze, filety rybne; - konserwy: tuńczyk, szynki; - wędliny: szynki, salami, kiełbasa. |
Inne produkty | - przecier pomidorowy, musztarda, chrzan, ketchup, sos sojowy, sos Tabasco; - mrożone ciasto francuskie, kruche, drożdżowe, blaty do pizzy. |
Jeśli będziemy posiadać w kuchni te produkty na pewno bez problemu uda nam się przygotować pyszny i zdrowy posiłek w 30 minut! :)