Szpinak - zmora dzieciństwa

Opublikowano: 04.04.2016
Autor: ZEWA
Szpinak - zmora dzieciństwa
Nie wiem dlaczego szpinak uznano za zmorę dzieciństwa. Przecież jest to bardzo zdrowe warzywo i według mnie nie ma specyficznego smaku, który miałby zniechęcać do zjedzenia go.

Szpinak to bardzo zdrowe warzywo ale przyjęło się nazywać go zmorą dzieciństwa. Ja sama miałam bardzo długo przekonanie, że go nie lubię. I to był błąd. 

Szpinak jem bardzo często i staram się dodawać go do różnych potraw nawet do sałatek gdzie daję go w surowej postaci.

Zastosowań szpinaku jest wiele i wszystko zależy od naszej wyobraźni i pomysłowości.

Można użyć go do farszu na pierogi, jak wspomniałam do sałatek, pizzy, gulaszy, farszu do naleśników oraz do ciasta na pieczywo.

Jednym słowem co kto lubi.

Ale dodatkowo szpinak ma właściwości antynowotworowe i chroni przed miażdżycą.

Ponadto ma dużo żelaza i kwasu foliowego.

Szpinak - zmora dzieciństwa

 

Naleśniki ze szpinakiem, serem i fetą

8 naleśników
FARSZ:
150 g cukini
200 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
400 g sera typu feta
pieprz kolorowy
DODATKOWO:
100 g żółtego sera 
papryka ostra

Naleśniki usmażyć według swojego przepisu.
W szerokim rondlu roztopić masło, wrzucić startą na tarce o grubych oczkach cukinię i posiekany czosnek i podsmażyć.
Następnie dodać posiekany szpinak i smażyć chwilę aż szpinak się zblanszuje.
Farsz przestudzić i dodać ser feta po czym dokładnie połączyć ze smażonymi składnikami.
Farszu nie solić tylko popieprzyć, bo feta jest wystarczająco słona.
Na naleśniki kłaść porcje farszu i składać je w paczuszki, potem układać w blasze do pieczenia.
Z wierzchu posypać startym serem i posypać ostrą papryką.
Naleśniki zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut.
Podawać na gorąco.

Szpinak - zmora dzieciństwa

  Kluseczki ze szpinakiem

500 g ziemniaków (ugotowanych, wystudzonych i zmielonych przez maszynkę)
1 duże jajko
1 garść świeżego szpinaku
mąka ziemniaczana
mąka pszenna typ 500
Dodatkowo:
1 mała cienka kiełbasa

Na patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę.
Zmielone ziemniaki wrzucić do miski i podzielić na 4 części.
Jedną część wyłożyć na pozostałe ziemniaki a we wgłębienia wsypać mąkę ziemniaczaną w proporcji: 2 części mąki pszennej i 1 część maki ziemniaczanej.
Szpinak umyć, osuszyć i posiekać po czym wrzucić do miski z ziemniakami.
Wbić jajko i wyrobić ciasto.
W garnku zagotować wodę, dodać sól i ponownie wodę zagotować.

Ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat.
Z ciasta uformować placek o grubości mniej więcej 5 mm i za pomocą foremki do ciasteczek wycinać kółka.
Kluski wrzucać na wrzątek i gotować dosłownie chwilkę od wypłynięcia.
Ugotowane kluski wykładać łyżką cedzakową na talerze i okrasić podsmażoną kiełbaską.
Podawać gorące najlepiej z surówką z kiszonej kapusty lub innej.

Szpinak - zmora dzieciństwa

 Chleb na zakwasie ze szpinakiem i siemieniem lnianym

150 g świeżego szpinaku
5 łyżek siemienia lnianego (4 do ciasta, 1 do posypania)
1/2 szkl. aktywnego zakwasu żytniego
5 g świeżych drożdży
2 łyżki syropu trzcinowego
1 łyżeczka soli
250 ml ciepłej wody
150 g mąki żytniej typ 720
350 g mąki pszennej typ 650
1/4 szkl. oleju ryżowego

Szpinak umyć i dokładnie osuszyć, najlepiej w wirówce do sałaty.
Drożdże, syrop trzcinowy i zakwas wymieszać, dolać wodę i olej.
Następnie obie mąki wymieszane z solą wsypać do płynnych składników.
Potem dodać posiekany szpinak i siemię lniane i wymieszać wszystko.
Ciasto wyjąć na blat i wyrobić ciasto.
Przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na kilka godzin.
Ponownie wyrobić wyrośnięte ciasto, oprószyć je mąką z każdej strony, przełożyć do foremki keksowej o wymiarach 30 x 12 cm.
Wierzch posmarować pędzlem maczanym w zimnej wodzie, posypać odłożonym siemieniem i zostawić do wyrośnięcia.
Do piekarnika na dno wstawić naczynie z wodą.
Chleb piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni a potem 20 minut w 190 stopniach z grzałką góra dół.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.

prymat