Szpinak z jajkiem i czosnkiem

Opublikowano: 09.10.2012
Autor: elficzna
Szpinak z jajkiem i czosnkiem
Tak jak już wspominałam wiele razy kocham wszystko co zielone! W tym oczywiście mój ukochany szpinak którego lubię zarówno w formie surowych liści jak i przerobionej papki. Tu podam przepis na szpinak którego zajadam do obiadu :)
Składniki:
  • opakowanie mrożonego szpinaku z serem (ok 450g)
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Szpinak rozmrażamy i odlewamy to co z niego wypłynie. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy szpinak. Podsmażamy kilka minut po czym dodajemy przyprawy i wyciśnięty czosnek. Po kilku minutach dodajemy śmietanę i mieszamy aż się składniki ładnie połączą. Na sam koniec wlewam do szpinaku rozbełtane jajka i chwilkę podsmażam. Na przygotowanie wystarczy dosłownie kilka minut - tylko tyle aby składniki się ładnie ze sobą podsmażyły a jajka ścięły. Taki szpinak podaję zamiast surówki - z młodymi ziemniaczkami i mięskiem i maślanką :)
smaczności!

Szpinak z jajkiem i czosnkiem 

Szpinak z jajkiem i czosnkiem 
prymat