Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinak kulinarny fenomen

Szpinak ma mnóstwo witamin i wartości odżywczych dla naszego organizmu. Ale szpinak to nie tylko zdrowie ale i tak kulinarne odkrycie z którego powstające pyszne potrawy. Zapraszam na wpis o szpinaku i propozycji podania.

Szpinak ma mnóstwo drogocennych witamin i wartości odżywczych dla naszego organizmu. Do szpinaku coraz więcej młodych ludzi się przekonuje , ponieważ jest nie tylko zdrowy ale ma bardzo mało kalorii na 100 g szpinaku przypadają 23 kalorie. Szpinak to także nie odłączny element naszej kuchni . To właśnie ze szpinaku powstają cudowne i smaczne wariacje.

                                                Zapraszam na moje propozycje ze szpinakiem w roli głównej

 

 

Placuszki szpinakowe

Szpinak kulinarny fenomen

 Składniki:
• szpinak świeży około 13 listków
• mąka pszenna 3 łyżki
• mleko 3,2% 2 łyżki
• sól do smaku szczypta
• czarny pieprz mielony Prymat szczypta
• jajka 2
• olej do smażenia
• czosnek ząbki 2
Wykonanie :
Szpinak myjemy następnie osuszamy i roimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię dajemy szpinak z posiekany drobno ząbkami czosnku. Całość przyprawiamy solą oraz pieprzem co jakiś czas mieszając . Szpinak podsmażamy 2-3 minuty. Mąkę mieszamy z jajkiem , przyprawami oraz szczyptą przyprawy kucharek. Następnie do miski dajemy podsmażony szpinak i całość dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Na rozgrzaną patelnie dajemy po 1/2 chochelce masy i smaży z obu stron do zarumieniona się placków .

Pierożki ze szpinakiem

 Szpinak kulinarny fenomen

 Składniki

Składniki na ciasto

  • mąka pszenna 40  dag
  • jajko 1 
  • sól do smaku 1/2 płaska łyżeczka
  • woda letnia 1 szklanka

Składniki na farsz

  • szpinak świeży 40 dag
  • sól do smaku 1 łyżeczka
  • ząbki czosnku 2 
  • masło 1 łyżka
  • czarny pieprz mielony Prymat

Wykonanie :

Na samym początku myjemy i osuszamy szpinak . Szpinak kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię dajemy szpinak dodajemy sól oraz pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek . Całość mieszamy i podsmażamy 1-2 minuty .

Wykonanie ciasta:
Mąkę dać na stolnicę ,wbić jajko, dodać sól i wodę. Lekko zamieszać nożem . Zagniatamy ciasto dobrze trzeba wyrobić i zagnieść. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką koła. Gotowe pierogi zlepiamy. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej i osolonej wody . Mieszamy i przykrywamy. Gdy pierogi wypłyną na wierch ściągamy pokrywkę i gotujemy jeszcze około 3-4 minut na wolnym ogniu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak