Szpinak kulinarny fenomen

Szpinak ma mnóstwo drogocennych witamin i wartości odżywczych dla naszego organizmu. Do szpinaku coraz więcej młodych ludzi się przekonuje , ponieważ jest nie tylko zdrowy ale ma bardzo mało kalorii na 100 g szpinaku przypadają 23 kalorie. Szpinak to także nie odłączny element naszej kuchni . To właśnie ze szpinaku powstają cudowne i smaczne wariacje.
Zapraszam na moje propozycje ze szpinakiem w roli głównej
Placuszki szpinakowe
Składniki:
• szpinak świeży około 13 listków
• mąka pszenna 3 łyżki
• mleko 3,2% 2 łyżki
• sól do smaku szczypta
• czarny pieprz mielony Prymat szczypta
• jajka 2
• olej do smażenia
• czosnek ząbki 2
Wykonanie :
Szpinak myjemy następnie osuszamy i roimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię dajemy szpinak z posiekany drobno ząbkami czosnku. Całość przyprawiamy solą oraz pieprzem co jakiś czas mieszając . Szpinak podsmażamy 2-3 minuty. Mąkę mieszamy z jajkiem , przyprawami oraz szczyptą przyprawy kucharek. Następnie do miski dajemy podsmażony szpinak i całość dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Na rozgrzaną patelnie dajemy po 1/2 chochelce masy i smaży z obu stron do zarumieniona się placków .
Pierożki ze szpinakiem
Składniki
Składniki na ciasto
- mąka pszenna 40 dag
- jajko 1
- sól do smaku 1/2 płaska łyżeczka
- woda letnia 1 szklanka
Składniki na farsz
- szpinak świeży 40 dag
- sól do smaku 1 łyżeczka
- ząbki czosnku 2
- masło 1 łyżka
- czarny pieprz mielony Prymat
Wykonanie :
Na samym początku myjemy i osuszamy szpinak . Szpinak kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię dajemy szpinak dodajemy sól oraz pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek . Całość mieszamy i podsmażamy 1-2 minuty .
Wykonanie ciasta:
Mąkę dać na stolnicę ,wbić jajko, dodać sól i wodę. Lekko zamieszać nożem . Zagniatamy ciasto dobrze trzeba wyrobić i zagnieść. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką koła. Gotowe pierogi zlepiamy. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej i osolonej wody . Mieszamy i przykrywamy. Gdy pierogi wypłyną na wierch ściągamy pokrywkę i gotujemy jeszcze około 3-4 minut na wolnym ogniu.