Szpinak

Opublikowano: 10.06.2014
Autor: migotka28
Szpinak
Szpinakowy zawrót głowy trwa.

Takiego szpinaku jak w tym roku nie miałam nigdy. Od połowy maja cieszymy się jego smakiem w sałatkach a teraz idą już większe ilości.

Kilka słów o szpinaku:

Szpinak pochodzący ze środkowo-zachodniej Azji, do Europy został przywieziony w XIV wieku wprost ze starożytnej Persji. Jego nazwa prawdopodobnie pochodzi od Perskiego "aspanakh", oznaczającego „zieloną dłoń”. Pod koniec XIX wieku zaczęto przyrządzać z niego lecznicze wino. Teraz szpinak cieszy się ogromną popularnością na całym świecie.

Szpinak to wyjątkowo cenne warzywo liściaste - bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera potas, foliany, żelazo, a także witaminy C, E, K, betakaroten i witaminy z grupy B. Zasobny jest w antyoksydanty - luteinę, neoksantynę oraz kwercetynę. Ze względu na duże ilości potasu, śmiało można polecić go osobom z nadciśnieniem. Szpinak jest również doskonały dla osób zmagających się z anemią, ponieważ zawiera żelazo, niezastąpione w produkcji czerwonych krwinek. Cenny jest również dla kobiet ciężarnych ze względu na zawarty w nim kwas foliowy, niezbędny w zapobieganiu wadom układu nerwowego płodu. Dodatkowo betakaroten i inne przeciwutleniacze biorą czynny udział w profilaktyce przeciwnowotworowej oraz przeciwmiażdżycowej, natomiast witaminy z grupy B, w które szpinak jest bogaty, skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Wartości odżywcze szpinaku zmniejsza jednak występujący w jego liściach kwas szczawiowy. Szczawiany wpływają odwapniająco na organizm. Ich nadmiar może przyczyniać się do powstawania kamicy szczawianowo-wapniowej. Szczawiany utrudniają wykorzystanie wapnia, wiążąc się z nim i tworząc trudno rozpuszczalne sole.Na szczęście ochronę organizmu przed ubytkiem mikroelementów można zapewnić, jeśli będziemy jeść szpinak razem z produktami bogatymi w wapń. Dlatego dodajmy do szpinaku jogurt naturalny, ser typu feta czy jajka. Spożycie szpinaku powinny ograniczać osoby z artretyzmem, reumatyzmem, chorobami nerek, wątroby czy trzustki.(źródło: fitness.sport.pl)

A TERAZ CZAS NA SZPINAKOWE PRZEPISY

Koktajl szpinakowo-bananowy

składniki:

3 dojrzałe banany
3 solidne garście młodego szpinaku
1 szklanka mleka

Szpinak opłukać i osączyć z wody. Banany obrać i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do pojemnika i zblenderować. Następnie dodać garść szpinaku i połowę mleka i znowu zblenderować. I znowu dodać gaść szpinaku i resztę mleka i na koniec zostaje jeszcze ostatnia garść szpinaku. Nie mam blandera do koktajli dlatego blenderowałam w pojemniku i składniki dodawałam porcjami, jeśli posiadacie taki można od razu wrzucić wszystkie składniki.

Szpinak


Łosoś zapiekany ze szpinakiem

składniki:

300 g świeżego łososia bez skóry
2 garście świeżego szpinaku
4 łyżki śmietany 18 %
2 małe jajka
sól prowansalska 
czosnek granulowany
ewentualnie mielony pieprz czarny lub kolorowy

Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić do smaku przyprawami wedle uznania. Łososia pokroić w drobną kostkę. Szpinak pokroić niezbyt drobno. Pokrojone składniki dodać do masy śmietanowo-jajecznej i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremek, mogą być kokilki lub duża forma na muffiny. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 20 minut aż masa się zetnie. Podawać z dowolnymi dodatkami, ja podałam na rukoli z pomidorkami koktajlowymi. Pyszna propozycja na lekki obiad czy kolację.

Szpinak

 

Zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem

składniki:

ciasto
100 g świeżego szpinaku
3 pełniutkie szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 szklanka wody może być gazowana
1 duża szczypta soli
1 szczypta cukru
1 jajko
2 łyżki oleju rzepakowego
olej rzepakowy do smażenia

farsz
800 g twarożku 
200 g rzodkiewek
7-10 kwiatków szczypiorku
sól ziołowa  do smaku
jogurt naturalny 2-3 łyżki

Przygotować ciasto naleśnikowe. Szpinak wrzucić do rozdrabniacza i dodać pół szklanki wody, zmiksować. Do rodrobnionego szpinaku dodać pozostałą wodę, mleko, jajko, mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i cukru oraz 2 łyżki oleju. Dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki. Przygotowac farsz do tawrożku dodać rozdrobnione kwiatki szczypiorku i drobno pokrojoną rzodkiewkę. Doprawić do smaku solą ziołową, dodać jogurt aby masa miała lepszą konsystencję do smarowania. Gotową masą posmarować naleśniki i zajadać.

Szpinak

 

prymat