Szparagi - trzy kolory: biały, zielony i fioletowy ...

Szparagi są bardzo popularne w Holandii, Hiszpanii, Francji, Polsce, Belgii, Niemczech, Austrii, Turcji, Włoch i Szwajcarii. Uważane są za afrodyzjak i obejmują ponad 200 gatunków. Szparagi na całym świecie są przygotowywane i podawane na różny sposobów, głównie jako przystawka lub dodatek. Szparagi mogą być grillowane, gotowane, marynowane a nawet spożywane na surowo. Są również stosowane jako składnik w niektórych gulaszy i zup. Świetnie komponują się z sosem holenderskim, roztopionym masłem, oliwą z oliwek lub parmezanem.
Trzy kolory:
- BIAŁY: najbardziej popularna odmiana rosnąca pod ziemią (w specjalnych kopcach) gdzie nie dochodzi do nich słońce, przez co nie wytwarzają barwnika. Charakteryzują się łagodnym i delikatnym smakiem. Przed gotowaniem należy jej obrać. Gotuję je się ok 10-15 min, dodając sól oraz mleko.
- ZIELONY: są najcieńsze bardzo aromatyczne o ostrym smaku. Nie mają łyka przez co nie trzeba ich obierać i są kruche. Gotuje je się ok 6 min, dodając nieco cukru oraz soli.
- FIOLETOWY: najrzadziej spotykane. Zawierają więcej cukrów i mniejszą ilość błonnika. Fioletowe szparagi gotujemy dodając sok z cytryny, czas gotowania to 10-15 min.
Zalety szparagów:
- zawierają mało kalorii (tylko 18 kcal w 100 g) i mają bardzo niską zawartość sodu;
- nie posiadają cholesterolu;
- asparagina znajdująca się w szparagach obniża ciśnienie tętnicze oraz usprawnia pracę serca;
- są doskonałym źródłem witaminy: B,C,E,K;
- zawierają potas, miedź, fosfor, mangan, wapń oraz żelazo;
- wpływają regulująco na układ trawienny;
- zawierają przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na cerę;
- są bogatym źródłem kwasu foliowego oraz karotenu;
- mają działanie moczopędne i pomagają pozbyć się nadmiaru soli;
- poprawiają pracę układu pokarmowego
- zawierają substancje pobudzające libido;
Makaron soba ze szparagami i wieprzowiną
Składniki:
- makaron soba - 150 gram
- wieprzowina - 300 gram
- szparagi - 1 pęczek
- grzyby mun - 10 gram
- posiekana dymka ze szczypiorem - 1 pęczek
- sos sojowy - 5 łyżek
- olej sezamowy - 2 łyżki
- ziarna sezamu
Mięso umyć, pokroić w paseczki i oprószyć pieprzem. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce i pokroić na 3-4 części, natomiast grzybu mun przygotować według przepisu na opakowaniu - po czym pokroić na kawałki. Makaron ugotować według instrukcji z opakowania, następnie przepłukać zimną wodą. Na rozgrzanym woku lub dużej patelni podsmażyć mięso po czym dodać szparagi i grzyby - całość smażyć 5-7 min. Dodać ugotowany makaron, sos sojowy oraz olej sezamowy - całość wymieszać. Na koniec dodać pokrojoną dymkę i posypać ziarnami sezamu.
Pizza ze szparagami i szynką
Składniki:
- mąka pszenna - 300-350 gram
- drożdże świeże - 25 gram
- sól - 1 łyżeczka
- woda - 200 ml
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- cebula - 2 sztuki
- szynka - 100 gram
- ser tarty
- szparagi - 8 sztuk
- sos pomidorowy - 6 łyżek
Składniki na ciasto połączyć i energicznie wyrobić, po czym odstawić w ciepłe miejsce do momentu wyrośnięcia - ok 40 min. Po wyrośnięciu podzieli na dwie części i uformować placki o średnicy ok 30 cm. Cebulę, szparagi oraz szynkę pokroić na kawałki. Placki posmarować sosem pomidorowy. Następnie kolejno układać: cebulę, ser, szynkę oraz szparagi.
Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni - ok 9 min.