Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi - trzy kolory: biały, zielony i fioletowy ...

... są skarbnica składników mineralnych i witamin.

Szparagi są bardzo popularne w Holandii, Hiszpanii, Francji, Polsce, Belgii, Niemczech, Austrii, Turcji, Włoch i Szwajcarii. Uważane są za afrodyzjak i obejmują ponad 200 gatunków. Szparagi na całym świecie są przygotowywane i podawane na różny sposobów, głównie jako przystawka lub dodatek. Szparagi mogą być grillowane, gotowane, marynowane a nawet spożywane na surowo. Są również stosowane jako składnik w niektórych gulaszy i zup. Świetnie komponują się z sosem holenderskim, roztopionym masłem, oliwą z oliwek lub parmezanem.

Szparagi - trzy kolory: biały, zielony i fioletowy ...

Trzy kolory:

  1. BIAŁY: najbardziej popularna odmiana rosnąca pod ziemią (w specjalnych kopcach) gdzie nie dochodzi do nich słońce, przez co nie wytwarzają barwnika. Charakteryzują się łagodnym i delikatnym smakiem. Przed gotowaniem należy jej obrać. Gotuję je się ok 10-15 min, dodając sól oraz mleko.
  2. ZIELONY: są najcieńsze bardzo aromatyczne o ostrym smaku. Nie mają łyka przez co nie trzeba ich obierać i są kruche. Gotuje je się ok 6 min, dodając nieco cukru oraz soli.
  3. FIOLETOWY: najrzadziej spotykane. Zawierają więcej cukrów i mniejszą ilość błonnika. Fioletowe szparagi gotujemy dodając sok z cytryny, czas gotowania to 10-15 min.  

 

Szparagi - trzy kolory: biały, zielony i fioletowy ...

Zalety szparagów:

  • zawierają mało kalorii (tylko 18 kcal w 100 g) i mają bardzo niską zawartość sodu;
  • nie posiadają cholesterolu;
  • asparagina znajdująca się w szparagach obniża ciśnienie tętnicze oraz usprawnia pracę serca;
  • są doskonałym źródłem witaminy: B,C,E,K;
  • zawierają potas, miedź, fosfor, mangan, wapń oraz żelazo;
  • wpływają regulująco na układ trawienny;
  • zawierają przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na cerę;
  • są bogatym źródłem kwasu foliowego oraz karotenu;
  • mają działanie moczopędne i pomagają pozbyć się nadmiaru soli;
  • poprawiają pracę układu pokarmowego
  • zawierają substancje pobudzające libido;


Makaron soba ze szparagami i wieprzowiną

Szparagi - trzy kolory: biały, zielony i fioletowy ...

Składniki:

  • makaron soba - 150 gram
  • wieprzowina - 300 gram
  • szparagi - 1 pęczek
  • grzyby mun - 10 gram
  • posiekana dymka ze szczypiorem - 1 pęczek
  • sos sojowy - 5 łyżek
  • olej sezamowy - 2 łyżki
  • ziarna sezamu


Mięso umyć, pokroić w paseczki i oprószyć pieprzem. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce i pokroić na 3-4 części, natomiast grzybu mun przygotować według przepisu na opakowaniu - po czym pokroić na kawałki. Makaron ugotować według instrukcji z opakowania, następnie przepłukać zimną wodą. Na rozgrzanym woku lub dużej patelni podsmażyć mięso po czym dodać szparagi i grzyby - całość smażyć 5-7 min. Dodać ugotowany makaron, sos sojowy oraz olej sezamowy - całość wymieszać. Na koniec dodać pokrojoną dymkę i posypać ziarnami sezamu.

Pizza ze szparagami i szynką

Szparagi - trzy kolory: biały, zielony i fioletowy ...

Składniki:

  • mąka pszenna - 300-350 gram
  • drożdże świeże - 25 gram
  • sól - 1 łyżeczka
  • woda - 200 ml
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • cebula - 2 sztuki
  • szynka - 100 gram
  • ser tarty
  • szparagi - 8 sztuk
  • sos pomidorowy - 6 łyżek


Składniki na ciasto połączyć i energicznie wyrobić, po czym odstawić w ciepłe miejsce do momentu wyrośnięcia - ok 40 min. Po wyrośnięciu podzieli na dwie części i uformować placki o średnicy ok 30 cm. Cebulę, szparagi oraz szynkę pokroić na kawałki. Placki posmarować sosem pomidorowy. Następnie kolejno układać: cebulę, ser, szynkę oraz szparagi.
Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni - ok 9 min.

Szparagi - trzy kolory: biały, zielony i fioletowy ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak