Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi po Japońsku - z przepisem

Sezon szparagowy w pełni, wszyscy zawijają, zapiekają, blendują.. Jest szynka, ser, ciasto...

A ja mam wrażenie że to wszystko już było.. i mimo że piękne i smakowite, mocno aromatyczne.Chciałam czegoś innego, podpowiedział mi mistrz Jiro... I tak szparagi zawitały do Japonii.

Pięknie rysują się w otoczeniu tuńczyka i łososia, opatulone ryżem i przetkane drobno posiekaną papryczką. Jeszcze tylko odrobinka wasabi i całość rozpływa się w ustach...  

Szparagi po Japońsku - z przepisem

Tak wiec wygląda moja mała uczta na cześć sezonu szparagowego :) Podoba wam się ?


Abdejcik: Jako że nie mogłam się powstrzymać, przed wrzuceniem tego zdjęcia, a czasu na pisanie miałam niewiele, to pozwolę sobie uzupełnić wpis o sposób przygotowania tego cudeńka.

Przygotować:

-4 sztuki obranych białych szparagów (lub jeszcze lepiej zielonych)
-Ugotowany i zaprawiony ryż do sushi, kulka wielkości kurzego jaja
-Arkusz wodorostu Nori
-3 cieniutkie plastry polędwicy z tuńczyka
-Mata bambusowa do sushi
-Paski z łososia około 0,5 centymetrowe długie na cały arkusz, mogą być z kawałków, byle by były kształtne.
-1/3 papryczki chili oczyszczonej i pokrojonej w drobne paski
-1 łyżka oliwy -Ząbek czosnku
-łyżeczka serek philadelphia
-pasta wasabi

Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy jeden obrany i pokrojony w plastry ząbek czosnku, podsmażamy go minutę by oddał swój aromat. Następnie na patelnie wrzucamy szparagi i delikatnie mieszając lekko je podsmażamy aż zaczną mięknąc (około 8 minut). Następnie przekładamy je na ręcznik papierowy i zostawiamy do wystygnięcia.

Szparagi po Japońsku - z przepisem

Arkusz układamy na macie. Zostawiając centymetr odstępu od brzegu, dwie trzecie, wylepiamy równą cienką warstwą ryżu. Przeciągamy dwie cieniutki smugi z pasty wasabi.

Szparagi po Japońsku - z przepisem

Na ryżu, zaczynając bliżej naszego brzegu, układamy szparagi na zmianę z papryczką. 

Szparagi po Japońsku - z przepisem

Na szparagi kładziemy plastry tuńczyka. Na środku tuńczyka układamy łososia, smarujemy go warstą serka. 

Szparagi po Japońsku - z przepisem

Całość powoli dokładnie zawijamy przy użyciu maty, ściskamy delikatnie i odcinamy nadmiar wodorostu nożem.

Szparagi po Japońsku - z przepisem

Rulon zostawiamy na około 7 minut aż nori wchłonie wilgoć i zwiąże wszystko razem.

Szparagi po Japońsku - z przepisem

Dzielimy na równe kawałki, bardzo ostrym zwilżonym nożem, najlepiej z jednostronnym ostrzem.

Szparagi po Japońsku - z przepisem

Smacznego :P

 

 

 

Cynowa_Beata 23.05.2013 18:16
Zamiast gotować lekko je podsmażyłam z czosnkiem. Aby nabrały aromatu i nie za mocno zmiękły. Jak dziś uda mi się zrobić powtórkę uzupełnię przepis o zdjęcia.
miszelka 23.05.2013 15:35
oj tak, podoba :)
Natasza Edyta 23.05.2013 13:53
Jak przygotowałaś szparagi? Są gotowane ?
IwonaDD 23.05.2013 13:46
ty to masz fantazję w kuchni - komplementy!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak