Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi - jak wybrać najlepsze i jak je przygotować?

Świeże szparagi dają się nakłuć paznokciem, a z nakłutej  końcówki powinny puścić sok. Świeże szparagi są również elastyczne, wyginają się, a nie łamią.

W domu przechowujemy je krótko, koniecznie w chłodnym miejscu i owinięte wilgotną ściereczką.

Białe szparagi obieramy od strony „główki” do dołu i odcinamy zdrewniałą część. Natomiast z zielonych  odłamujemy tylko zdrewniałe końcówki. Nie obieramy ich. Szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Długość dotowania szparagów zależy od ich grubości. Jednak można przyjąć, że szparagi zielone gotujemy przez ok. 10-15 minut, natomiast białe i fioletowe ok. 15-20 minut.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak