Szczypiorek

Opublikowano: 28.04.2014
Autor: migotka28
Szczypiorek
Pogoda sprzyja, nie tylko szybko rosną świeżo posiane roślinki ale bujnie zielenią się roślinki wieloletnie. U mnie pięknie odbił już szczypiorek tzw. siedmiolatka. Wykorzystuję go jak tylko mogę: do kanapek, jajecznycy czy sałatek. Nie dawno posadziłam też małe cebule, które już się zielenią i puszczają swój mały szczypiorek. Ja jednak wolę ten szczypiorek siedmiolatkę, ponieważ jest delikatniejszy w smaku. Tu kilka słów o szczypiorku: Szczypiorek to jedna z najwcz

Pogoda sprzyja, nie tylko szybko rosną świeżo posiane roślinki ale bujnie zielenią się roślinki wieloletnie. U mnie pięknie odbił już szczypiorek tzw. siedmiolatka. Wykorzystuję go jak tylko mogę: do kanapek, jajecznycy czy sałatek. Nie dawno posadziłam też małe cebule, które już się zielenią i puszczają swój mały szczypiorek. Ja jednak wolę ten szczypiorek siedmiolatkę, ponieważ jest delikatniejszy w smaku.

Tu kilka słów o szczypiorku:

Szczypiorek to jedna z najwcześniejszych wiosennych nowalijek. Zielone i mocno aromatyczne łodyżki szczypiorku to aromatyczna, wiosenna przyprawa. Drobno pokrojonym szczypiorkiem posypujemy najczęściej kanapki, powszechnie dodaje się go również do twarożku, jaj, zwłaszcza na twardo, sałatek i surówek. 

Szczypiorek znano już w starożytnych Chinach. Szerszą popularność zdobył w XVI wieku. Nawet mała, dodana tylko do smaku, niewielka ilość tego warzywa dostarcza nam sporej dawki witaminy C, której nasz organizm potrzebuje, by wiosną wzmocnić odporność. 

Najwięcej witaminy C (nawet 50 – 100 mg w 100 g liści) znajdziemy w szczypiorku dobrze wyrośniętym, wtedy gdy puszcza on pąki kwiatowe i zaczyna kwitnąć. Nie warto więc go często i mocno przycinać - lepiej pozwolić mu solidnie wyrosnąć. (źródło: biokurier.pl)
 
Polecam jedną z moich ulubionych sałatek z dodatkiem szczypiorku:

Sałatka z makaronem ryżowym, kurczakiem i ananasem

100 g makaronu ryżowego nitki
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
400 g piersi z kurczaka
2 łyżki posiekanego szczypiorku
5-6 łyżek majonezu
sos sojowy 1-2 łyżki
olej do smażenia

Makaron ryżowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Przed zalaniem wodą makaron pokruszyć na mniejsze kawałki dzięki temu łatwiej będzie go wymieszać z pozostałymi składnikami. Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, doprawić do smaku sosem sojowym i wystudzić. Ananasa osączyć i pokroić na kawałki. Pokrojonego ananasa, osączoną kukurydzę, usmażonego kurczaka i szczypiorek wymieszać. Dodać osączony makaron i wymieszać z pozostałymi składnikami, na koniec  wymieszać z majonezem.



Szczypiorek

 

prymat