Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczaw zwyczajny.

Zielono i kwaśno…

Ostatnio w moim ogrodzie odkrywam sporo ciekawych rzeczy. Zauważyłem kilka ładnych zielonych kępek. Żona nie miała z nimi nic wspólnego (poza pretensjami)  i wypadło na to, że źle pielęgnowałem trawnik i mamy chwasty. Po bliższej diagnostyce organoleptycznej stwierdziłem ,że to jest zwyczajny szczaw. Za zupą szczawiową specjalnie nie przepadamy ,ale w innej postaci od czasu do czasu ,to i owszem.

Szczaw należy do warzyw o niewielkim znaczeniu w życiu człowieka , ponieważ poza wartościami odżywczymi  zawiera szkodliwy dla zdrowia szczawian potasu, który wiąże się z wapniem , tworząc związek  nieprzyswajalny  przez nasz organizm. Szczawiu nie powinny spożywać dzieci, chorzy na reumatyzm, artretyzm  i cierpiący z powodu posiadania kamieni nerkowych.

Ludzie zdrowi mogą go spożywać ,ale jak wszystko z umiarem.

 

Szczaw po francusku.

Szczaw zwyczajny.

Składniki.

20 dag szczawiu

1 łyżka masła

1 łyżka dżemu z brzoskwiń

Sól, cukier do smaku

Szczaw przebrać, odciąć ogonki ,opłukać.

Zalać wrzącą wodą z dodatkiem soli i cukru i ugotować. Trwa to krótko-2,3 minuty.

Przelać na sito, osączyć  i na talerzyk.

Masło stopić, dodając dżem brzoskwiniowy, wymieszać i

polać  szczaw.

Zaraz podawać jako przystawkę, a my lubimy jako deser.

 

Zapiekanka z udziałem szczawiu.

Szczaw zwyczajny.

Składniki.

30dag szczawiu

3 jabłka

10dag ryżu

1 jajko

½ łyżeczki cynamonu

5dag sera mozzarella

1 łyżka masła

Sól, pieprz

Ryż wsypać do osolonego wrzątku i ugotować.

Szczaw ,bez łodyżek sparzyć wrzątkiem .

Odcedzić.  Dwa jabłka pokroić w plasterki.

Plasterki jabłek podsmażyć na maśle z cynamonem i dodać osączony szczaw. Wszystko  przez momencik smażyć.

Dodać do ugotowanego ryżu, dokładnie wymieszać.

Połączyć z żółtkiem i pianą z białka. Doprawić do smaku.

Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia  żaroodpornego.

Na wierzchu ułożyć plasterki jabłek i posypać startym serem.

Zapiekać  10-15 minut i zaraz podawać. Polałem pomarańczowym kremem aceto  balsamico.

Szczaw zwyczajny. 

Zupa szczawiowa po polsku, ale trochę inaczej.

Składniki.

1 l wywaru mięsno warzywnego

20dag szczawiu

1 główka sałaty  zielonej

1 cebula

10dag sera twarogowego

100ml śmietany

2 łyżki masła

1 łyżka maki

sól, cukier,  pieprz

Szczaw pozbawić ogonków ,opłukać. Opłukać również sałatę i pokroić.

Szczaw i sałatę dusić na maśle ,często mieszając.

Przestudzić i  blendować.

Drobno pokrojoną cebulę usmażyć, oprószyć mąką , zasmażyć nie rumieniąc ,wlać wywar i połączyć  z zieleniną.

Śmietanę wymieszać z mąką ,dodać do zupy ,chwilę pogotować, doprawić do smaku.

Zupę rozlać do talerzy ,włożyć pokrojony w kostkę twarożek i podawać.

 

Szczaw na zimę-solony.

Szczaw przebrać ,odciąć ogonki, opłukać i osuszyć.

Listki, mogą być pokrojone, układać w słoiku przesypując solą i lekko ubijając  drewnianym tłuczkiem, a właściwie jego trzonkiem. Kiedy wytworzy  się sok zalać oliwą 2 cm nad poziom szczawiu. Słoik dobrze zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu.

Zimą bierzemy tyle ile potrzebujemy ,a resztę zamykamy i do następnego razu.

Jeżeli zrobimy bez oliwy, to używamy pojemników takich na jeden raz, zużywamy cały szczaw.

 Zupki i szczawiu na zimę jeszcze nie zrobiłem. Czekam ,aż szczaw podrośnie, może Żona nie wyrzuci go z trawnika.

 

Christopher 2014.09.02

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak