Szarlotka pod cynamonową pianką

Opublikowano: 05.03.2013
Autor: IZABELA29
Szarlotka pod cynamonową pianką
Gdy w domu pachnie cynamonem to robi się przyjemnie i miło. Szarlotka pachnąca nim rozpływa się w ustach i skusi każdego choć na mały kęs.

Szarlotka pod cynamonową pianką

 

 

Składniki na piankę cynamonową:

4 jabłka
2 białka
2 łyżeczki cynamonu Prymat
1/2 szklanki cukru

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g margaryny

 

CIASTO;

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Margarynę roztapiamy i studzimy.

Szykujemy torotwnice o średnicy 25 cm .

Do białek wsypujemy cukier .

Pod koniec ubijania dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia.

Przelewamy do formy.

Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Układamy na cieście. 

 


PIANA:


Białka ubijamy na sztywno ,wsypujemy cukier i dalej ubijamy.
Pod koniec wsypujemy cynamon Prymat  i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.

Pianą polewamy jabłka.

 


Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 35-40 minut.

 

 

 

Takie niepozorny placuszek. Podczas pieczenia cała kuchnia pachniała cynamonem. Smak ciasta z jabłkami ukrytych pod tak pachnaca pianka jest warte każdego kęsa.

Polecam do wypróbowania i podzielenia się swoją opinią w komentarzach.

prymat