Szarlotka pod cynamonową pianką
Szarlotka pod cynamonową pianką
Składniki na piankę cynamonową:
4 jabłka
2 białka
2 łyżeczki cynamonu Prymat
1/2 szklanki cukru
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g margaryny
CIASTO;
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Margarynę roztapiamy i studzimy.
Szykujemy torotwnice o średnicy 25 cm .
Do białek wsypujemy cukier .
Pod koniec ubijania dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia.
Przelewamy do formy.
Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Układamy na cieście.
PIANA:
Białka ubijamy na sztywno ,wsypujemy cukier i dalej ubijamy.
Pod koniec wsypujemy cynamon Prymat i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.
Pianą polewamy jabłka.
Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 35-40 minut.
Takie niepozorny placuszek. Podczas pieczenia cała kuchnia pachniała cynamonem. Smak ciasta z jabłkami ukrytych pod tak pachnaca pianka jest warte każdego kęsa.
Polecam do wypróbowania i podzielenia się swoją opinią w komentarzach.