Szaleństwo szparagowe!

Skąd pochodzą?
Szparagi znane są już od 4 500 lat, kiedy jako pierwsi zajadali się nim Rzymianie. Nazwa zaś wywodzi się od greckiego słowa oznaczającego- młody pęd (asparagus). Na talerze Francuzów trafiły dopiero w 1469 roku i od razy srały się przysmakiem elit. Polacy czekali na ten specjał aż do XIX wieku, a uprawiać zaczęli dopiero w XX. Skąd pochodzą współczesne szparagi? Dziś uprawiane są praktycznie wszędzie, a głównie we Włoszech, Tajlandii, Holandii czy USA.
Piękny kolor!
Szparagi białe uprawia się w specjalnych kopcach i właśnie brakowi słońca zawdzięczają swoją barwę. Są delikatne w smaku, ale wymagają dokładnego obrania. Są też grubsze od innych.
Szparagi zielone z kolei uprawiane są na pełnym słońcu. Mają intensywniejszy smak i zdecydowanie mniej do obierania.
Wersja fioletowa uważana jest za najsmaczniejszą i ponoć nie wymaga obierania. Uprawiana jest metodą pośrednią w stosunku do dwóch poprzednich. Ze względu na to, że jest to skomplikowany sposób, występują rzadko i osobiście jeszcze jej nie widziałam.
Bomba witamin i wartości odżywczych
Szparagi są bogate w witaminę K, B, B2, B6, witaminę C. Zawierają niezbędny kwas foliowy oraz sole potasowe, wapń, sód, magnez, fosfor, fluor i żelazo. Przypisuje im się antyrakowe działanie. Pomagają uniknąć chorób serca. Dodatkowo regulują trawienie.
Ogromną ich zaletą jest też niska kaloryczność- ledwie 18 kcal w 100 gramach!
Dla kogo?
Szparagi zdają się mieć szczególnie pozytywny wpływ na kobiety. Łagodzą zespół napięć przedmiesiączkowy, a dzięki kwasowi foliowemu pomagają zajść w ciąże.
Wykorzystywane też do łagodzenia obrzęków często polecane był osobą z reumatyzmem.
Kwas foliowy pomaga w walce ze starzeniem oraz wspomaga układ krążeniowy.
Dla kogo nie?
Mimo wspomnianych właściwości na szparagi powinny uważać kobiety w ciąży, które dostarczaną ilość kwasu foliowego powinny ustalać z lekarzem. Szparagi mają też moczopędne działanie. Z kolei zawarty w nich putyny powodują odkładanie się kwasu moczowego w organiźmie co może być niebezpieczne dla osób z kamieniami nerkowymi czy dną moczanową. Oczywiście mowa tu o nadmiernym spożywaniu szparagów. Umiarkowane, rozsądne delektowanie się tym warzywem niesie za sobą same plusy.
Ciekawostki
Szparagi są ponoć afrodyzjakami, co może wynikać z pozytywnego działania na układ krążeniowy. Podobno podnoszą też libido.
Jak zajadać?
Szparagi to ogrom możliwości. Po umyciu i obraniu, mogą być spożywane nawet na surowo!
A oto kilka moich pomysłów szparagowy
ch opisanych na potrzeby tego wpisu zwięźle :)
Zupa krem ze szparagów
Zagotowujemy szparagi
do miękkości w bulionie, blenderujemy na gładką masę, doprawiamy koperkiem ew. innymi przyprawiam, przed podanie dosypujemy groszek.Potrzeba nam do tego jedynie pół kilko szparagów, bulion lub wywar, koperek oraz groszek ptysiowy.
Omlet szparagowy
Absolutny hit w wykonaniu mojego taty. Użył do tego 3 jajka, 3 łyżki tartych orzechów włoskich i wymieszał jedno z drugim. Wylał na gorącą patelnie i podsmażył z jednej strony. Szparagi obrał, przekroił w pół, ułożył na jeden połówce omletu od strony niesmażonej i zakrył drugą połówką. Chwilę jeszcze smażył. Przepyszne.
Tarta ze szparagami
Kolejny przepis- inspiracja to wykorzystanie szparagów w tarcie. Korzystamy z najprostszego przepisu na kruche ciasto i pieczemy go przez 10 minut. 150 gram śmietany 12% mieszamy z jajkiem oraz 2 garściami startego sera, dodajemy zioła i wylewamy na ciasto. Układamy pokrojone w krążki lub paski szparagi oraz pozostałe, dowolnie wybrane składniki ( u mnie papryka i boczek). Pieczemy 30 minut w 180 st.
Pierogi szparagowe
Od zwykłych różnią się pysznym farszem, który jest niecodziennym połączeniem pokrojonych (a wcześniej ugotowanych) szparagów białych i cebuli podsmażonych razem na patelni.
Zapiekanka szparagowa
400 gram szparagów białych
150 gram kiełbasy
3 ziemniaki
6 łyżek piure ziemniaczanego
6 łyżek śmietany kremówki
6 plastrów sera żółtego
4 jajka
1 łyżka soli i cukru
1 łyżeczka orgeano
Zagotowujemy jajka na twardo i obieramy. Ziemniaki kroimy w plastry i tak gotujemy do miękkości. Szparagi przekrajmy wzdłuż, gotujemy we wrzątku przez 5 minut, wykładamy nimi dno żaroodpornego naczynia. Kroimy kiełbaskę w plastry i połowę układy na szparagach. Blenderujemy piure z 2 łyżkami śmietany, jajkami i oregano. Wykładamy na szparagi, układamy pozostałą część kiełbasy, polewamy resztą śmietany i zakrywamy plastrami ziemniaków, a następnie sera. Pieczemy pół godziny w 180 stopniach.
Sałatka
Szparagi świetnie komponują się też z domowymi sałatkami.
A to dopiero początek :)