Sypana szarlotka z bitą śmietaną
1 szk mąki pszennej typ 500
1 szk kaszy manny
1 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g zimnego masła
4 duże jabłka
1 łyżeczka cynamonu
300 ml śmietany kremówki
cukier do smaku
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia a obręcz posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Mąkę, proszek do pieczenia, mannę i cukier dokładnie wymieszać i połowę wsypać do tortownicy.
Wyrównać powierzchnię.
Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach, wymieszać z cynamonem i rozłożyć na suchej masie.
Resztę suchej masy rozsypać na jabłka i na wierzch pokroić zimne masło.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( w zależności od piekarnika ) i piec godzinę.
Szarlotkę wystudzić.
Ubić śmietanę z cukrem i rozłożyć ja na szarlotce.
Szarlotkę można zjeść na ciepło na przykład z lodami.