Sypana szarlotka z bitą śmietaną

Opublikowano: 17.04.2018
Autor: ZEWA
Sypana szarlotka z bitą śmietaną
Sypaną szarlotkę znam od dawna ale jakoś nie miałam okazji jeszcze jej piec.
Sypaną szarlotkę znam od dawna ale jakoś nie miałam okazji jeszcze jej piec. 
Oglądając jeden z programów w telewizji, w którym pieczono własnie tę szarlotkę postanowiłam w końcu się z nią zmierzyć.
Dodałam bitą śmietanę i muszę przyznać, ze ciacho było pyszne.
Mało pracy a jaki smaczny efekt.
To ciasto nie może się nie udać.
 
 

Sypana szarlotka z bitą śmietaną

 

Sypana szarlotka z bitą śmietaną


1 szk mąki pszennej typ 500
1 szk kaszy manny
1 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g zimnego masła
4 duże jabłka
1 łyżeczka cynamonu
300 ml śmietany kremówki
cukier do smaku

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia a obręcz posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Mąkę, proszek do pieczenia, mannę i cukier dokładnie wymieszać i połowę wsypać do tortownicy.
Wyrównać powierzchnię.
Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach, wymieszać z cynamonem i rozłożyć na suchej masie.
Resztę suchej masy rozsypać na jabłka i na wierzch pokroić zimne masło.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( w zależności od piekarnika ) i piec godzinę.
Szarlotkę wystudzić.
Ubić śmietanę z cukrem i rozłożyć ja na szarlotce.

Szarlotkę można zjeść na ciepło na przykład z lodami.

prymat