Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Sycące gulasze na mroźne dni

Mróz niestety nie odpuszcza. Choroby również nie, dlatego na rozgrzewkę proponuję przygotować aromatyczny, mocno doprawiony gulasz.

W tak mroźne i wietrzne dni, gdy musimy wyjść gdziekolwiek z domu, najlepszym obiadem jest rozgrzewający gulasz. Zaraz po rosole polecam to danie także w czasie choroby. Mnogość ostrych i wyrazistych przypraw postawi nas na nogi. Ja uwielbiam taki na ostro - z dużą ilością czerwonej papryki, mięskiem wieprzowym i chilli. Najważniejsze, aby gulasz był długo i wolno gotowany - wtedy jest najlepszy. Dla urozmaicenia możemy dodać do niego inne dodatki np. czerwoną fasolkę. Oto kilka propozycji na to pyszne danie!

Gulasz z czerwoną fasolką

Sycące gulasze na mroźne dni

 

Uwielbiam wszelkiego rodzaju gulasze. Ten z czerwoną fasolka jest naprawdę pyszny!
2 cebule
1/2 czerwonej papryki
500 g mięsa gulaszowego z łopatki
Przyprawa do wieprzowiny
5-6 pieczarek
220 g czerwonej fasolki konserwowej
1 szklanka bulionu wołowego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
Sól
Pieprz
Olej

Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanym oleju. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Dodajemy do cebuli i papryki. Dusimy, często mieszamy aby się nie przypaliło. Po kilku minutach dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki i odsączoną czerwoną fasolkę. Podlewamy bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy przyprawami. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Gdy bulion nam wyparuje możemy delikatnie podlać mięso wodą.

Kiełbasiany gulasz z warzywami

Sycące gulasze na mroźne dni

 

Bardzo szybki obiad z tego co mamy w lodówce! Możemy dodać dowolne warzywa i będzie pysznie!
1 cebula
4 kiełbaski śląskie
1/2 czerwonej papryki
8 pieczarek
3 marchewki
1 szklanka pokrojonej żółtej fasolki
4 łyżki natki pietruszki
3 łyżki sosu pomidorowego lub koncentratu
1 szklanka bulionu warzywnego
Sól
Pieprz
Słodka czerwona papryka

Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na rozgrzanym oleju w garnku. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i kiełbasę. Kolejno dodajemy pieczarki oraz marchewkę pokrojone w plasterki, żółtą fasolkę i pietruszkę. Całość podlewamy bulionem wymieszanym z sosem pomidorowym. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut.

Najlepszy gulasz z papryką

Sycące gulasze na mroźne dni

 

Uwielbiam gulasze. Ten zdecydowanie zalicza się do moich ulubionych. Jest aromatyczny do ,,szpiku” przeniknięty papryką.
600 g mięsa gulaszowego (z łopatki)
1 czerwona papryka
1 cebula
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki przyprawy do mięsa
1 łyżeczka ziół prowansalskich
0,5 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka suszonej marchewki
Sól, pieprz
250 ml wody
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Mięso gulaszowe myjemy i osuszamy. Jeżeli mamy cały kawałek łopatki kroimy go na mniejsze kawałki np. w kosteczkę. Mięso przyprawiamy przyprawą do mięsa i obsypujemy mąką. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy warzywa. Po ok. 5 minutach wkładamy mięso i podsmażamy. Podlewamy wodą z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, suszoną marchewką, ostrą papryką, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa na wolnym ogniu.

Taki inny gulasz – z ryżem i kiełbaską

Sycące gulasze na mroźne dni

 

Gdy nam się spieszy, mamy mało czasu na przygotowanie obiadu, a domownicy głodni polecam taki oto gulasz.
4 cebule
200 g ryżu
300 g kiełbasy zwyczajnej
300 g pieczarek
Pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
1 łyżeczka przyprawy do mięs i sosów
Sól, Pieprz
1,5 szklanki bulionu
3 łyżki keczupu

Cebulę obieramy i kroimy w piórka, kiełbasę w pół plasterki. Rozgrzewamy olej na patelni, szklimy cebulę i po ok. 5 minutach dokładamy kiełbasę. Pieczarki kroimy w plasterki. Podsmażoną cebulę z kiełbaską przekładamy do garnka, dokładamy pieczarki, podlewamy bulionem. Wszystko mieszamy, doprawiamy przyprawami, dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Na samym końcu dodajemy keczup i posiekaną natkę pietruszki. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Ugotowany łączymy w kiełbasianym gulaszem. Dodatkowo możemy posypać danie koperkiem.

Forszmak

Sycące gulasze na mroźne dni

 

Szybki i bardzo mięsny pomysł na obiad. Do tego dania możemy wykorzystać każdą kiełbaskę. Świetny pomysł na tzw ,,czyszczenie lodówki”.
500 g wędzonego boczku
300 g kiełbasy toruńskiej
3 ogórki kiszone
3 cebule
5 ziaren jałowca
3 łyżki keczupu
1 łyżeczka słodkiej papryki
Sól
Pieprz

Wędzony boczek kroimy w paseczki, kiełbaskę w kosteczkę. Cebulkę kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanej patelni. Następnie dokładamy boczek z kiełbasą, podsmażamy. Całość przekładamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem. Dusimy na wolnym ogniu. Po 15 minutach dokładamy pokrojone w kosteczkę kiszone ogórki, keczup i przyprawy.

Gulasz z wędzoną papryką i suszoną marchewką

Sycące gulasze na mroźne dni

 

Tym razem przygotowałam go z wędzoną papryką i suszoną marchewką. Papryka nadaje mu wyrazistości i ostrości, marchewka go osładza. Pyszny!
600 g łopatki wieprzowej
4 cebule
7 dużych pieczarek
2 łyżki przyprawy do karkówki
1 łyżeczka wędzonej proszkowanej papryki
3 łyżeczki suszonej marchewki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Sól
Pieprz
1 szklanka bulionu

Łopatkę kroimy w dużą kostkę, doprawiamy przyprawą do karkówki. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w ćwiartki. W garnku rozgrzewamy olej. Wkładamy mięso, podsmażamy. Następnie dodajemy cebule i pieczarki. Wszystko dusimy chwilkę pod przykryciem. Podlewamy bulionem, doprawiamy wędzoną papryką i suszona marchewką. Na końcu dodajemy sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Dusimy do miękkości mięsa (około 60 minut na wolnym ogniu).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak