Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świeże bułeczki

Pachnące bułki na poranne śniadanko to marzenie nie jednego z nas. Do piekarni daleko ,a taka świeżutka i pachnąca bułka o poranku to dobrze zaczęty dzień.

                                                                "Bułki żytnie "

Świeże bułeczki


Składniki:

50 g drożdży świeżych,
 300 g mąki żytniej
 200 g mąki pszennej,
 250 ml wody ciepłej,
 1 łyżeczka cukru
 1 łyżeczka soli.

 

 

Szykujemy potrzebne składniki.

Świeże bułeczki

 

 

Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie. W misce mieszamy mąkę i reszte składników z rozmąconymi drożdżami. Wyrabiamy około 10 minut ciasto.

Świeże bułeczki

 

 

Wyrobione ciasto odstawiamy na 40 minut by powiększyło objętość .

Świeże bułeczki

 

 

Po tym czasie dzielimy na równe kawałki i kształtujemy bułki.

Lekko spłaszczamy i robimy krzyżyk na każdej.
Odstawiamy jeszcze na 20 minut.

Następnie pieczemy 20 minut w temp 200 stopni C.
Po wyjęciu smarujemy delikatnie pędzelkiem namoczonym w wodzie .

Świeże bułeczki

 

Moje dzieci i ja uwielbiamy takie jeszcze ciepłe bułki z masełkiem.

Nic więcej do nich nam nie potrzeba, a ten ich zapach ach... Polecam

Świeże bułeczki

sara1 19.02.2012 22:10
bułeczki wspaniałe podziwiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak