Świeże bułeczki
"Bułki żytnie "
Składniki:
50 g drożdży świeżych,
300 g mąki żytniej
200 g mąki pszennej,
250 ml wody ciepłej,
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli.
Szykujemy potrzebne składniki.
Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie. W misce mieszamy mąkę i reszte składników z rozmąconymi drożdżami. Wyrabiamy około 10 minut ciasto.
Wyrobione ciasto odstawiamy na 40 minut by powiększyło objętość .
Po tym czasie dzielimy na równe kawałki i kształtujemy bułki.
Lekko spłaszczamy i robimy krzyżyk na każdej.
Odstawiamy jeszcze na 20 minut.
Następnie pieczemy 20 minut w temp 200 stopni C.
Po wyjęciu smarujemy delikatnie pędzelkiem namoczonym w wodzie .
Moje dzieci i ja uwielbiamy takie jeszcze ciepłe bułki z masełkiem.
Nic więcej do nich nam nie potrzeba, a ten ich zapach ach... Polecam