Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Światowy Dzień Pieczenia Ciast

Dziś Światowy Dzień Pieczenia Ciast- wszyscy miłośnicy pieczenia mogą sobie rzucić wyzwanie i upiec coś czego nigdy dotąd nie próbowali lub tak jak ja postawić na coś klasycznego.

Światowy Dzień Pieczenia Ciast jest w tym roku szczególnie celebrowany, na stronie tego wydarzenia ( worldbakingday.com/pl ) znajdziecie 100 słodkich przepisów na różnym poziomie ( od początkujących blogerów, amatorów, poprzez cukierników profesionalistów po mistrzów sztuki cukierniczej jak Buddy Valastro ) i wywodzących się z różnych krajów. Hasłem przewodnim tegorocznych obchodów jest "Bake Brave", czyli "Piec odważnie". Teoretycznie każdy miłośnik pieczenia biorący udział w akcji powinien postawić sobie wyzwanie i upiec coś z listy czego jeszcze nigdy nie piekł. 
Mi osobiście spodobał się bardzo  jeden przepis nr 46 - Ciasto makowo-miodowe, którego autorką jest Jánosné Kordás -cukiernik amator. 
I jestem pewna,że kiedyś go upiękę, niestety na dziś nie zdąrzyłam kupić składników, a prawdę mówiąc, to mam prawie wszystko, jedyne co, to nie udało mi się zdobyć orzechów w pobliskim sklepiku :(, a są one jednak ważnym elementem tego ciasta. 
W takich okolicznościach postanowiłam wziąść się w garść, zaakceptować skromny asortyment małomiasteczkowych marketów i jednak nie rezygnować z obchodzenia Dnia Pieczenia, po prostu zrobiłam coś odwrotnego, upiekłam ciasto, które już znam, a które piękę tylko na specjalne okazję - klasyczny Sacher !
Myślę,że jest on też swojego rodzaju wyzwaniem, tak naprawdę jego orgnialna wiedeńska receptura jest pilnie strzeżona, a wszystkie jego wersje są tylko domyślne, jedne bliskie orginałowi, a inne dalekie! Na dzień dzisiejszy po długim procesie sądowym mówi się,że prawo do orginalnej receptury ma wiedeński Hotel Sacher i tam z pewnością skosztujemy tort przygotowywany według orginalnej receptury Franza Sachera (stworzyciela tego ciasta), co nie zmienia faktu,że orginał nadal pozostaje dla całego świata jedną wielką tajemnicą.

A oto moja wersja, tego najbardziej tajemniczego z tajemniczych ciast - Tort Sacher:

Światowy Dzień Pieczenia Ciast
Składniki:

250 gr czekolady gorzkiej
150 gr cukru
150 gr masła
150 gr mąki
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml wody
100 gr dzemu z moreli 

Wykonanie:
150 gr czekolady rozpuścić na parze. Masło rozetrzeć na puszystą masę z 100 gr cukru.Następnie dodać ostudzoną lecz jeszcze płynna czekoladę. Mieszająć dodawać do masy czekoladowej po 1 żółtku. Z białek ubić sztywną pianę. Połaczyć ją z masą czekoladową delikatnie mieszając. Na samym końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Przełożyć do tortownicy i piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W międyczasie podgrzeć dzem z kilkoma łyżkami wody. Przecedzić go przez sitko by został dzem o równomiernej konsytencji. Ostudzone ciasto przekroić na pół. Na pierwszej cześci rozprowadzić dzem,przykryć drugą. Wierzch również posmarować dzemem.
Przygotować polewę czekaladową: Pozostały cukier rozpuścić w pół szklanki wody, zagotować,dodać pozostałą czekoladę mieszając doprowadzić do płynnej konsystencji. Polać cały wierzch ciasta i boki.
Odstawić do przestudzenia na min 2 h. Sacher gotowy!

Światowy Dzień Pieczenia Ciast
Przepis ze zdjęciami krok po kroku znajdziecie tutaj.


Jak myślicie podałołałam wyzwaniu ?

Z pozdrowieniami
Iwona 

sylwia_mc 31.05.2013 19:17
Genialny, zawłaszcza że uwielbiam takie torty pełne czekolady
paulina2157 29.05.2013 21:26
można zjeść go ze zdjęcia. Kolejny świetny wpis
fotoviderek 20.05.2013 20:03
Na pewno podołałaś. Jesteś jak zwykle bezbłędna. Sam przymierzam się do upieczenia tego słynnego Tortu Sachera od dłuższego czasu, ale jak dotąd brak mi odwagi, aby zmierzyć się z tą legendą smaku. Ten Twój wygląda przecudnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak