Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny makowiec

W moim domu na Święta Bożego Narodzenia,nie może zabraknąć tradycyjnego makowca



Składniki

mąka 400 g

mielony mak 380 gŚwiąteczny makowiec

cukier 190 g

masło 150 g

mleko 2 i 1/2 szkl

rodzynki 30 g

drożdże 20 g

cukier waniliowy 1 opak

jajko 1 szt

żółtko 1 szt

cukier puder 1 łyżka

cynamon 1 łyżeczka

olejek migdałowy kilka kropel

sól

tłuszcz do formy

Etapy przygotowania

 

Zrobić zaczyn. Rozetrzeć drożdże w misce z łyżeczką cukru, wlać 0,5 szklanki letniego mleka, wsypać 3 łyżki mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

NADZIENIE

Zagotować 1 i 1/2 szklanki mleka, dodać mak, 7 czubatych łyżek cukru, 3 łyżki tłuszczu, cynamon.

Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, doprawić masę kilkoma kroplami olejku migdałowego i ostudzić.

Rozpuścić w rondelku resztę tłuszczu, wlać resztę mleka, zdjąć garnek z ognia. Gdy drożdże zaczną pracować dodać do zaczynu, mąkę, resztę cukru, cukier waniliowy, jajko, tłuszcz z mlekiem, sól.

Składniki wyrobić na jednolitą masę.

Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

Ponownie zagnieść, rozwałkować bardzo cienko na posypanej mąką ściereczce. Posmarować ciasto masą, pozostawić 2 centymetry brzegu. Za pomocą ściereczki, zwinąć makowiec, ułożyć na wyłożonym pergaminem natłuszczonej blasze. Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem rozmąconym z 1 łyżeczką wody. Piec 30 minut. 
Następnie ciasto polać lukrem,obsypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak