Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne roladki

Proste w wykonaniu roladki idelane na świąteczny stół. Delikatne i apetycznie wyglądające, gorąco polecam.

Świąteczne roladki

 

Świąteczne roladki



SKŁADNIKI:

1 łyżka żelatyny Prymat
200 g serka homogenizowanego naturalnego
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
3 łyżki majonezu
1 ogórek korniszon
kawałek papryki czerwonej
1 jajko ugotowane na twardo
około 300 g szynki konserwowej lub polędwicy sopockiej




Świąteczne roladki


SPOSÓB WYKONANIA:

Żelatynę moczymy w 3 łyżkach zimnej wody.
Gdy napecznieje podgrzewamy na małym ogniu i rozpuszczamy.
 Zdejmujemy z ognia .

Serek przekładamy do miski.
Dodajemy majonez i przetudzoną żelatynę.

Paprykę kroimy w drobną kosteczkę , jajko ugotowane także.
Ogórka drobno siekamy i odciskamy od soków.
Łączymy razem z masą serkową.



Świąteczne roladki

Świąteczne roladki


Na folii aluminiowej  układamy wędlinę nakładając na siebie.

Świąteczne roladki


Wykładamy farsz serkowo - warzywny rozprowadzając po całej powierzchni wędliny.


Świąteczne roladki




Zwijamy ściśle całość w rulon.
Zawijamy w folię na której leżała rolada.
Zawijamy jej końce.

 Chłodzimy w lodówce około 4 godzin.
U mnie robiona wieczorem przeleżała całą noc.



Świąteczne roladki




Na drugi dzień lub po kilku godzinach odwijamy z folii i kroimy w 1-2 cm plastry.


Świąteczne roladki



Smaczna przystawka na świąteczny stół.


Świąteczne roladki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak