Świąteczne babeczki

Mini babeczki z żurawiną i bitą śmietaną
Mini babeczki idealnie sprawdzą się w momencie gdy planujemy gościć wiele osób :)
- 2 jajka
- 65 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 80 g cukru pudru
- 100 g margaryny
- 40 g suszonej żurawiny
- 150 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżeczki cukru pudru
- łyżka śmietanfixuozdoby cukiernicze
Orzechowo-pomarańczowe cupcakes
Wilgotne i przepyszne babeczki z kremowym, rozpływającym się w ustach kremem :)

Na 12 babeczek:
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 40 g mąki krupczatki
- 40 g tartych migdałów
- 60 g cukru drobnego
- łyżeczka sody
- 250 g kefiru
- pół szklanki oleju
- jajko
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki konfitury pomarańczowej
- opcjonalnie cukrowe ozdoby
W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą.
Do papilotek nakładamy po 2 łyżki ciasta.
Babeczki pieczemy około 30 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka).
Serek miksujemy z konfiturą pomarańczową.
Przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy babeczki.
Możemy ozdobić cukrowymi dekoracjami.
Smacznego :)
Babeczki cytrynowe z truskawkami
Delikatne cytrynowe babeczki z pyszną niespodzianką w środku :)
- 120 g mąki pszennej
- 60 g mąki krupczatki
- 80 g cukru
- łyżeczka sody
- 250 g kefiru
- pół szklanki oleju
- starta skórka z połowy cytryny
- jajko
- 12 małych truskawek (mrożonych)
lukier cytrynowy:
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ozdoby cukiernicze
W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą.
Do papilotek nakładamy po łyżce ciasta i na środku układamy po jednej truskawce.
Przykrywamy go jeszcze jedną łyżką ciasta.
Babeczki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka).
Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny cały czas mieszając aż powstanie gęsty lukier.
Wystudzone babeczki smarujemy lukrem i dekorujemy ozdobami cukierniczymi.
Smacznego :)
Waniliowe babeczki bałwanki
Mięciutkie i puszyste babeczki które cudownie pachną wanilią :)
- 200 g mąki
- 150 g margaryny
- 100 g drobnego curu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- laska wanilii
- ozdoby cukiernicze
Masło miksujemy z cukrem i ziarenkami z wanilii.
Dodajemy jajka cały czas miksując.
Następnie dodajemy przesianą mąke z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do foremek na babczeki i pieczemy około 25 miunut w 180 stopniach.
Ja babeczki upiekłam w foremkach w kształcie bałwanków i ozdobiłam je groszkami czekoladowymi, kuleczkami gocce, cukrowymi ozdobami i jadalnymi pisakami.
Smacznego :)
Pomarańczowe babeczki
Uwielbiam pomarańczowe wypieki a te babeczki wyszły przepyszne :)
- 4 jajka
- 14 dag mąki pszennej
- 12 dag mąki kartoflanej
- sok z połowy pomarańczy
- skórka starta z połowy pomarańczy
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 dag cukru pudru
- 18 dag margaryny
- garstka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- polewa czekoladowa
- ozdoby cukiernicze
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy sok i skórkę z pomarańczy i margarynę.
Ciągle ucierając dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
Dokładnie mieszamy po czym dodajemy ubite białka i kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Delikatnie łączymy składniki.
Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremek.
Pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.
Po wystudzeniu osdabiamy je polewą czekoladową i ozdobami cukierniczymi.
Smacznego :)