Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne babeczki

Wśród tradycyjnych wypieków na moim świątecznym stole z pewnością znajdzie się miejsce na urocze babeczki :) Które byście wybrali?

Mini babeczki z żurawiną i bitą śmietaną

Mini babeczki idealnie sprawdzą się w momencie gdy planujemy gościć wiele osób :)

Świąteczne babeczki

Na ok. 40 sztuk:

 
  • 2 jajka
  • 65 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g cukru pudru
  • 100 g margaryny
  • 40 g suszonej żurawiny
 
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • łyżka śmietanfixuozdoby cukiernicze
Żurawinę kroimy na mniejsze kawałki.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy margarynę.
Ciągle ucierając dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie mieszamy po czym dodajemy ubite białka i suszoną żurawinę.
Delikatnie łączymy składniki.
Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości małych papilotek na pralinki.
Pieczemy około 15 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem.
Za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy wystudzone babeczki i posypujemy je ozdobami cukierniczymi.
Smacznego :)

Orzechowo-pomarańczowe cupcakes

Wilgotne i przepyszne babeczki z kremowym, rozpływającym się w ustach kremem :)
Świąteczne babeczki

Na 12 babeczek:
  •     100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  •     40 g mąki krupczatki
  •     40 g tartych migdałów
  •     60 g cukru drobnego
  •     łyżeczka sody
  •     250 g kefiru
  •     pół szklanki oleju
  •     jajko
  •     2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki konfitury pomarańczowej
  • opcjonalnie cukrowe ozdoby

W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą.

Do papilotek nakładamy po 2 łyżki ciasta.

Babeczki pieczemy około 30 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka).

Serek miksujemy z konfiturą pomarańczową.

Przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy babeczki.

Możemy ozdobić cukrowymi dekoracjami.

Smacznego :)

 


Babeczki cytrynowe z truskawkami

Delikatne cytrynowe babeczki z pyszną niespodzianką w środku :)

 

Świąteczne babeczki

  •    120 g mąki pszennej
  •     60 g mąki krupczatki
  •     80 g cukru
  •     łyżeczka sody
  •     250 g kefiru
  •     pół szklanki oleju
  •     starta skórka z połowy cytryny
  •     jajko
  •     12 małych truskawek (mrożonych)


lukier cytrynowy:

  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ozdoby cukiernicze

W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą.

Do papilotek nakładamy po łyżce ciasta i na środku układamy po jednej truskawce.

Przykrywamy go jeszcze jedną łyżką ciasta.

Babeczki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka).
Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny cały czas mieszając aż powstanie gęsty lukier.

Wystudzone babeczki smarujemy lukrem i dekorujemy ozdobami cukierniczymi.
Smacznego :)

 


Waniliowe babeczki bałwanki

Świąteczne babeczki

Mięciutkie i puszyste babeczki które cudownie pachną wanilią :)

 

  • 200 g mąki
  • 150 g margaryny
  • 100 g drobnego curu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • laska wanilii
  • ozdoby cukiernicze

Masło miksujemy z cukrem i ziarenkami z wanilii.

Dodajemy jajka cały czas miksując.

Następnie dodajemy przesianą mąke z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Masę przekładamy do foremek na babczeki i pieczemy około 25 miunut w 180 stopniach.

Ja babeczki upiekłam w foremkach w kształcie bałwanków i ozdobiłam je groszkami czekoladowymi, kuleczkami gocce, cukrowymi ozdobami i jadalnymi pisakami.

Smacznego :)

 


Pomarańczowe babeczki

Uwielbiam pomarańczowe wypieki a te babeczki wyszły przepyszne :)

Świąteczne babeczki

  •    4 jajka
  •     14 dag mąki pszennej
  •     12 dag mąki kartoflanej
  •     sok z połowy pomarańczy
  •     skórka starta z połowy pomarańczy
  •     2 łyżki kakao
  •     łyżeczka proszku do pieczenia
  •     20 dag cukru pudru
  •     18 dag margaryny
  •     garstka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  •     polewa czekoladowa
  •     ozdoby cukiernicze

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy sok i skórkę z pomarańczy i margarynę.

Ciągle ucierając dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.

Dokładnie mieszamy po czym dodajemy ubite białka i kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Delikatnie łączymy składniki.

Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremek.

Pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.

Po wystudzeniu osdabiamy je polewą czekoladową i ozdobami cukierniczymi.

Smacznego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak