Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczna szynka

Szynka najlepsza domowa

Świąteczna szynka

Składniki:

marynata,

2 łyżki majeranek,

Kosteczka granulowanego czosnku,

1/2 łyżeczki papryka w proszku,

1/2 łyżeczki Przyprawa uniwersalna kucharek,,,

po 1/2 łyżeczki sól i pieprz,

OBŁOŻENIE MIĘSA,

1,5 kg szynka wieprzowa bez kości,

6 ziaren ziele angielskie,

3 szt liście laurowe,

6 ząbków czosnek,

4 łyżki Sól peklowana,

2 l woda,

1 łyżka przyprawa do mięs

PRZYGOTOWANIE

 Wlewamy wodę do garnka, dodajemy składniki marynaty, mieszamy, wkładamy szynkę, i odstawiamy na 24 godz.

Wszystkie przyprawy mieszamy.

Wyjmujemy szynkę z marynaty, osuszamy, obtaczamy mięso w przyprawach i wkładamy szynkę do rękawa do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stop.wkładamy szynkę i pieczemy przez godz.

Po godz.pieczenia, wyłączamy piekarnik, rozcinamy rękaw, by szynka się zrumieniła i zostawiamy ją na 20 minut w piekarniku.

IZABELA29 29.11.2012 09:05
Danusiu skusiłaś mnie tą szynka i choć sama unikam takich wyrobów ,mięs to dla rodziny taką zrobię .Doskonale wygląda, a i wiem,że smak boski.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak