Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ŚWIĄTECZNA SZYNECZKA

Szynkę świąteczną można podawać na ciepło jak i na zimno. Taka szynka długo utrzymuję świeżość i zapach aromatycznych ziół. Myślę że każdy skusi się na taką domową szyneczkę.

ŚWIĄTECZNA SZYNECZKA


Składniki:
marynata,
2 łyżki majeranek,
Kosteczka granulowanego czosnku,
1/2 łyżeczki papryka w proszku,
1/2 łyżeczki Przyprawa uniwersalna kucharek,,,
po 1/2 łyżeczki sól i pieprz,
OBŁOŻENIE MIĘSA,
1,5 kg szynka wieprzowa bez kości,
6 ziaren ziele angielskie,
3 szt liście laurowe,
6 ząbków czosnek,
4 łyżki Sól peklowana,
2 l woda,
1 łyżka przyprawa do mięs

PRZYGOTOWANIE:
Wlewamy wodę do garnka, dodajemy składniki marynaty, mieszamy, wkładamy szynkę, i odstawiamy na 24 godz.
Wszystkie przyprawy mieszamy.
Wyjmujemy szynkę z marynaty, osuszamy, obtaczamy mięso w przyprawach i wkładamy szynkę do rękawa do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stop.wkładamy szynkę i pieczemy przez godz.
Po godz.pieczenia, wyłączamy piekarnik, rozcinamy rękaw, by szynka się zrumieniła i zostawiamy ją na 20 minut w piekarniku.












ŚWIĄTECZNA SZYNECZKA

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak