Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczna baba z niespodzianką .

Zwariowana na punkcie drożdżowych wypieków proponuję taką oto świąteczną babę.

*******************************************************************************

Świąteczna baba z niespodzianką .

*******************************************************************************

 

Składniki:

1 szklanka ciepłego mleka

150 g roztopionej margaryny

600 g mąki tortowej

120 g cukru kryształ

40 g świeżych drożdży

4 żółtka

2 garści rodzynek

2 białak wykorzystujemy do posmarowania baby


Kakaowy lukier:

4 łyżki cukru pudru

mleko tyle by lukier był gęsty

pół łyżeczki kakao

 

Dodatkowo:

żółte wiórka kokosowe

orzechy w czekoladzie.

 

 

Drożdże rocieramy z 2 łyzkami cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce.

Rodzynki moczymy w przegotowanej wodzie,odcedzamy.

Do miski wsypujemy resztę mąki, cukru i 4 żółtka. Delikatnie mieszamy.

Dolewamy wyrośniety rozczyn. Pod koniec wyrabiania dolewamy roztopioną margarynę.

Wyrabiamy energicznie ciasto w misce. Pod koniec, dla ułatwienia, możemy wyłożyć je na stolnice i dokładniej wyrobić. Podsypujemy odrobiną mąki by nie przykleiło się do stolnicy. 

 

Ja wyrabiałam na blacie i było ok.

 

Ostawiamy je na 40 minut by podwoiło swą objętość. Po wyrośnięciu lekko wałkujemy, wykładamy rodzynki po środku i zwijamy w roladę.

 

Forme babki (dużą) smarujemy  margaryną i obsypujemy mąką.

Wkładamy ciasto tak by zawinięty koniec był na spodzie.

Smarujemy wierzch rozmąconym białkiem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 35-40 minut.

Wyciagamy, studzimy i ozdabiamy kakaowym lukrem.

Posypujemy żółtymi wiórkami i ozdabiamy orzechami w czekoladzie.

 

Świąteczna baba z niespodzianką .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak