*******************************************************************************
*******************************************************************************
Składniki:
1 szklanka ciepłego mleka
150 g roztopionej margaryny
600 g mąki tortowej
120 g cukru kryształ
40 g świeżych drożdży
4 żółtka
2 garści rodzynek
2 białak wykorzystujemy do posmarowania baby
Kakaowy lukier:
4 łyżki cukru pudru
mleko tyle by lukier był gęsty
pół łyżeczki kakao
Dodatkowo:
żółte wiórka kokosowe
orzechy w czekoladzie.
Drożdże rocieramy z 2 łyzkami cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce.
Rodzynki moczymy w przegotowanej wodzie,odcedzamy.
Do miski wsypujemy resztę mąki, cukru i 4 żółtka. Delikatnie mieszamy.
Dolewamy wyrośniety rozczyn. Pod koniec wyrabiania dolewamy roztopioną margarynę.
Wyrabiamy energicznie ciasto w misce. Pod koniec, dla ułatwienia, możemy wyłożyć je na stolnice i dokładniej wyrobić. Podsypujemy odrobiną mąki by nie przykleiło się do stolnicy.
Ja wyrabiałam na blacie i było ok.
Ostawiamy je na 40 minut by podwoiło swą objętość. Po wyrośnięciu lekko wałkujemy, wykładamy rodzynki po środku i zwijamy w roladę.
Forme babki (dużą) smarujemy margaryną i obsypujemy mąką.
Wkładamy ciasto tak by zawinięty koniec był na spodzie.
Smarujemy wierzch rozmąconym białkiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 35-40 minut.
Wyciagamy, studzimy i ozdabiamy kakaowym lukrem.
Posypujemy żółtymi wiórkami i ozdabiamy orzechami w czekoladzie.