Pierwszego zrobiłam stwora " Zęboluba", bo ma duże żęby.
Potrzebowałam :
ogórka korniszona, parówkę , kromkę chleba, listki bazylii ,oliwki oraz sos z tubki. Oczywiście wspomogłam się wykałaczkami, któe podtrzymywały oczy stworka.
Drugą propozycją są małe pszczółki zrobione z oliwek: zielonych i czarnych.
Wystarczy pokroić oliwki na cienkie paski i ułożyć na przemian na wykałaczce.
Główkę pszczoły robimy z całej oliwki, a oczy z sosu z tubki.
Kolejna propozycja bardzo łatwa do zrobienia to jajeczne myszki.
Do ich zrobienia potrzebne nam są ugotowane na twardo jajka przekrojone na pół, kilka ziaren ziela angielskiego, czarne oliwki oraz szczypiorek.
Do zrobienia czwartej propozycji wiosenncyh kwiatów potrzebujemy;
jajka ugotowane na twardo, oliwki, ogórki z curry lub świeży ogóek pokrojony w plastry,
sos ziołowy z tubki, pieczywo lekkie, plaster szynki, szczypiorek oraz wafle ryżowe.
Kromkę pieczywa lekkiego Sonko kroimy na pół. Na wierzch niego wyciskamy porcje sosu ziołowego z tubki. Plasterki ogórka układamy w kształt kwiata. Następnie kładziemy plaster jajka. Z szynki robimy łodyżkę kwiatka, a ze szczypiorka listki. Czarne oliwki kroimy w plasterki i kładziemy na listkach kwiatka j.w.
W wersji z waflem ryżowym nie robimy łodyżki tylko przygotowanego kwiatka kładziemy na waflu i wtykamy kawałki szczypiorku pod niego.