Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Sposób na czerstwe pączki

Tłusty czwartek to ogrom pączków..........

Jak wiadomo w Tłusty Czwartek w każdym polskim domu goszczą na stołach pączki, faworki, róże karnawałowe...same pyszności. Z faworkami i różami nie ma problemu można je jeść jeszcze na drugi czy trzeci dzień, ale pączki na drugi już dzień nie nadają się do bezpośredniej konsumpcji. W tym roku u mnie w domu zostały 2 pączki z marmoladą owocową, już miałam je pokruszyć i nakarmić zwierzęta...gdy przyszedł mi pomysł na wykorzystanie ich. Słyszałam kiedyś o daniu przygotowywanym z białego chleba tostowego lub chałki - bread pudding. Ja swoje pączki wykorzystałam tak:

Pudding z pączków

2 pączki

garść rodzynek

1 jajo

pół szklanki śmietanki 30%

pół szklanki mleka 2%

sok z jednej pomarańczy

3 łyżki masła

cukier kryształ do posypania

Pączki pokroiłam w plastry, ułożyłam w naczyniu żaroodpornym. Jajko roztrzepałam mikserem dodałam mleko, śmietankę i sok z pomarańczy ( wpadło mi trochę cząstek pomarańczy - ale to dobrze)i rodzynki. Takim sosem zalałam pokrojone pączki. Masło roztopiłam polałam nim danie i posypałam cukrem kryształem i zapiekłam w 180 stopniach przez 30 minut. Wyszło pyszne, delikatne danie, znikło w mig, a jak pachniało...Sposób na czerstwe pączki

Renata16 21.04.2012 21:46
świetnie wygląda ten smakołyk

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak