Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone listki brukselki ze złocistą cebulką

Nie macie pomysłu na dodatek do obiadu? Przychodzę Wam z pomocą i prezentuje bardzo prostą do przygotowania, jesienną potrawę, która uzupełni Wasz obiad.

Bardzo prosty do przygotowania dodatek do codziennego obiadu.

 

Smażone listki brukselki ze złocistą cebulką

 

Smażone listki brukselki ze złocistą cebulką

 

Smażone listki brukselki ze złocistą cebulką

 

SKŁADNIKI:

brukselka 100g,

cebula 1,

masło,

przyprawa do sałatekPrymat

 


PRZYGOTOWANIE:


Smażone listki brukselki ze złocistą cebulką

 

Brukselkę gotujemy 3-4 minuty w osolonej wodzie tak, aby można było z łatwością obierać jej listki. Po ugotowaniu brukselkę przekładamy na durszlak, aby ociekła i trochę ostygła.

Smażone listki brukselki ze złocistą cebulką

Następnie obieramy ją z liści. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy cebulę na złoty kolor.

Smażone listki brukselki ze złocistą cebulką

Gdy cebula się podsmaży dodajemy listki brukselki i ewentualnie jeszcze masła i smażymy 2- 3 minuty razem.

Smażone listki brukselki ze złocistą cebulką

Brukselkę podajemy na ciepło. Można ją posypać przyprawą do sałatek np. Prymat w młynku. Można do jej przygotowania również użyć brukselki mrożonej.

 

Smażone listki brukselki ze złocistą cebulką

Życzę smacznego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak