Kto jest z podkarpacia ten pewnie zna zupę z czereśni, a dla tych co nie znają, albo o niej nie słyszeli podaję przepis na zupkę, którą odkąd pamiętam zawsze u mnie w domu się robiło :)
Zupa z czereśni
Składniki:
3 litry wody
80 dkg czereśni
2 łyżki śmietany
2 łyżki mąki
cukier do smaku
Wykonanie:
Zagotować wodę, jak zakipi wrzucić czereśnie, niech trochę pokipią.
Potem rozmieszać mąkę ze śmietaną i wlać na zupę, żeby zakipiała.
Dodać trochę cukru do smaku i odstawić do wystygnięcia. Mi taka zupka najlepiej smakuje na zimno.
Doradca pisał jeszcze o plackach proziakach.
U nas nie robi się proziaków, ale placki drożdżowe, które są bardzo podobne do proziaków.
Placki drożdżowe
Składniki:
1 kg mąki
8 dkg drożdży
1 jajko
pół litra mleka
troszeczkę soli
troszeczkę cukru
Wykonanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem i odrobiną mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, wlewamy podgrzane mleko i dajemy wyrośnięte drożdże, na koniec dajemy troszeczkę soli.
Zagniatamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie to odrywamy po kawałku , formujemy małe kuleczki i wałkiem je rozwałkowujemy na placuszki.
Rozpalamy pod kuchnią i na rozgrzanej blasze pieczemy placki, co chwilę je odwracamy.
Placki te można również upiec w brytwance w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 10-15 minut , po czym odwracamy na drugą stronę i pieczemy tyle samo z drugiej strony.
Takie placki najlepiej smakują z rozsmażonymi jabłkami.
SMACZNEGO !