Smaki podkarpacia

Opublikowano: 13.09.2013
Autor: bietka
Smaki podkarpacia
Temat nawiązujący do wpisu Doradcy Regionalne podróże - Podkarpacie http://www.doradcasmaku.pl/aktualnosc/1626/regionalne-podroze-podkarpacie.html

Kto jest z podkarpacia ten pewnie zna zupę z czereśni, a dla tych co nie znają, albo o niej nie słyszeli podaję przepis na zupkę, którą odkąd pamiętam zawsze u mnie w domu się robiło :)

 

Zupa z czereśni

Składniki:

3 litry wody

80 dkg czereśni

2 łyżki śmietany

2 łyżki mąki

cukier do smaku

Wykonanie:

 Zagotować wodę, jak zakipi wrzucić czereśnie, niech trochę pokipią.

Potem rozmieszać mąkę ze śmietaną i wlać na zupę, żeby zakipiała.

Dodać trochę cukru do smaku i odstawić do wystygnięcia. Mi taka zupka najlepiej smakuje na zimno.

 

Smaki podkarpacia

 

Doradca pisał jeszcze o plackach proziakach.

U nas nie robi się proziaków, ale placki drożdżowe, które są bardzo podobne do proziaków.

 

Placki drożdżowe

Składniki:

1 kg mąki

8 dkg drożdży

1 jajko

pół litra mleka

troszeczkę soli

troszeczkę cukru

Wykonanie:

 Drożdże rozcieramy z cukrem i odrobiną mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, wlewamy podgrzane mleko i dajemy wyrośnięte drożdże, na koniec dajemy troszeczkę soli.

Zagniatamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie to odrywamy po kawałku , formujemy małe kuleczki i wałkiem je rozwałkowujemy na placuszki.

Rozpalamy pod kuchnią i na rozgrzanej blasze pieczemy placki, co chwilę je odwracamy.

Placki te można również upiec w brytwance w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 10-15 minut , po czym odwracamy na drugą stronę i pieczemy tyle samo z drugiej strony.

 

Smaki podkarpacia

 

Smaki podkarpacia

 

Smaki podkarpacia

 

Takie placki najlepiej smakują z rozsmażonymi jabłkami.

 

Smaki podkarpacia

 

Smaki podkarpacia

                                       SMACZNEGO !

prymat