Smaki natury - Kania

Opublikowano: 07.08.2015
Autor: bertpvd
Smaki natury - Kania
Kiedy pomyślę o smakach natury pierwsza rzecz jaka przychodzi mi do głowy są to Polskie grzyby. Idealny wysublimowany smak natury który dobrze przyprawiony sprawa, że aż chce się wybrać na długą podróż do lasu.

 

Dzisiaj chciałem zaproponować niepowtarzalną w smaku Kanie.

Kania to grzyb z rodziny pieczarkowatych, występujących na terenie całej Polski. Grzyby możemy znaleźć w lasach i na polanach od początku lipca do końca października. Młode Kanie niestety łatwo pomylić z muchomorem sromotnikowym, zatem bez odpowiedniej wiedzy nie polecam zrywać tego grzyba. Zasada zawsze jest prosta – jak nie jesteśmy pewni grzyba zostawmy go w spokoju w lesie.

Osobiście polecam konsumować kapelusze ponieważ mają wyjątkowy smak. Oto sprawdzony przepis jak odpowiednio przygotować kanie.

Kania a’la schabowy

  • kanie - 2 kapelusze 
  • 2 jajka
  • Bułka tarta
  • Masło/Masło klarowane 
  • Sól i pieprz do smaku

 

Czyścimy dokładnie kapelusze lekko opłukując pod bieżącą wodą.

Roztrzepujemy jajka. Moczymy kapelusze w jajkach, doprawiamy solą. Obtaczamy w bułce tartej. Czynność powtarzamy dwa razy dzięki temu uzyskamy grubszą panierkę. Rozpuszczamy masło i smażymy z obu stron na złoty kolor. Ewentualnie doprawiamy solą do smaku.

Smacznego !

 

Smaki natury - Kania

 

 

 

prymat