Smaki natury - Kania

Dzisiaj chciałem zaproponować niepowtarzalną w smaku Kanie.
Kania to grzyb z rodziny pieczarkowatych, występujących na terenie całej Polski. Grzyby możemy znaleźć w lasach i na polanach od początku lipca do końca października. Młode Kanie niestety łatwo pomylić z muchomorem sromotnikowym, zatem bez odpowiedniej wiedzy nie polecam zrywać tego grzyba. Zasada zawsze jest prosta – jak nie jesteśmy pewni grzyba zostawmy go w spokoju w lesie.
Osobiście polecam konsumować kapelusze ponieważ mają wyjątkowy smak. Oto sprawdzony przepis jak odpowiednio przygotować kanie.
Kania a’la schabowy
- kanie - 2 kapelusze
- 2 jajka
- Bułka tarta
- Masło/Masło klarowane
- Sól i pieprz do smaku
Czyścimy dokładnie kapelusze lekko opłukując pod bieżącą wodą.
Roztrzepujemy jajka. Moczymy kapelusze w jajkach, doprawiamy solą. Obtaczamy w bułce tartej. Czynność powtarzamy dwa razy dzięki temu uzyskamy grubszą panierkę. Rozpuszczamy masło i smażymy z obu stron na złoty kolor. Ewentualnie doprawiamy solą do smaku.
Smacznego !