Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smaki lata - wiśnie.

Smaki lata- nie może zabraknąć wiśni. Rozkoszujemy się ich smakiem szczególnie jedząc je solo. Są kwaśne, ale bardzo smaczne. Ale nie może ich zabraknąć w naszych wypiekach.

Dlaczego warto jeść wiśnie? Nie tylko dlatego, że są smaczne:)

 

Smaki lata - wiśnie.

foto: http://www.agrodalma.pl/oferta.php


Wiśnie odmładzają -  dostarczają organizmowi jednego z najskuteczniejszych antyoksydantów – bioflawonu, który unieszkodliwia działanie w organizmie wolnych rodników odpowiedzialnych za rozwój wielu chorób. Są szczególnie polecane ludziom o chorych nerkach i sercu, gdyż mają dużo potasu, wapnia i magnezu.  Pomagają także w przemianie materii, pobudzają procesy trawienne, w dodatku działają przeciwzapalnie. Duża ilość kwasów owocowych w wiśniach, pektyny, manganu, trochę żelaza, wapń i jod to zdecydowanie pozytywne aspekty tych owoców.  Są dobrym źródłem potasu i dość dobrym witaminy C. Zawierają substancje, które zapobiegają powstawaniu nowotworów. Oczyszczają organizm ze zbędnych produktów przemiany materii, poprawiają apetyt.

 

Co mogę polecić z wiśniami? Smaczny deserek:

 

Tarta budyniowa z wiśniami

 

Smaki lata - wiśnie.

 

Smaki lata - wiśnie.

 

Składniki:

 

Mąkę zagnieść z margaryną, 3 łyżkami cukru i żółtkami. Ciasto schłodzić, następnie wyłożyć formę i upiec w 180 stopniach przez ok 15 minut. W tym czasie zrobić 2 budynie w 500ml mleka, dodać cukier waniliowy i jeśli budyń nie jest słodzony, to dosłodzić wg uznania. Wiśnie wydrylować, odcisnąć sok. Budyń wyłożyć na podpieczone ciasto, na to dać wiśnie,posypać resztą cukru. Piec ok 15 minut w 180 stopniach. Smacznego!

 

Muffiny z wiśniami

 

Smaki lata - wiśnie.

 

Smaki lata - wiśnie.

 

Składniki:

 

Jajka ubić z cukrem i solą, dodać rozpuszczoną i wystudzoną margarynę (może być też olej), ubić. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, olejek i śmietanę. Na dno foremki włożyć 3 wiśnie, zalać ciastem, na górę wcisnąć kolejne 3 wiśnie. Piec w 180 stopniach ok 20 minut.Smacznego!

 

Zapraszam na deser i na przetwarzanie wiśni:) Nalewki i soki wiśniowe są rewelacyjne!

 

 

 

 

 

 

Jolanta41 29.07.2011 20:33
Wiśnie smakują mi pod każdą postacią!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak