Smaki lata - wiśnie.

Dlaczego warto jeść wiśnie? Nie tylko dlatego, że są smaczne:)
foto: http://www.agrodalma.pl/oferta.php
Wiśnie odmładzają - dostarczają organizmowi jednego z najskuteczniejszych antyoksydantów – bioflawonu, który unieszkodliwia działanie w organizmie wolnych rodników odpowiedzialnych za rozwój wielu chorób. Są szczególnie polecane ludziom o chorych nerkach i sercu, gdyż mają dużo potasu, wapnia i magnezu. Pomagają także w przemianie materii, pobudzają procesy trawienne, w dodatku działają przeciwzapalnie. Duża ilość kwasów owocowych w wiśniach, pektyny, manganu, trochę żelaza, wapń i jod to zdecydowanie pozytywne aspekty tych owoców. Są dobrym źródłem potasu i dość dobrym witaminy C. Zawierają substancje, które zapobiegają powstawaniu nowotworów. Oczyszczają organizm ze zbędnych produktów przemiany materii, poprawiają apetyt.
Co mogę polecić z wiśniami? Smaczny deserek:
Tarta budyniowa z wiśniami
Składniki:
- 300 g mąki,
- 150 g margaryny,
- 2 szt żółtka,
- 7 łyżek cukru,
- 2 szt budyń waniliowy,
- 500 ml mleka,
- 1 szt cukier waniliowy,
- 1/2 kg wiśnie
Mąkę zagnieść z margaryną, 3 łyżkami cukru i żółtkami. Ciasto schłodzić, następnie wyłożyć formę i upiec w 180 stopniach przez ok 15 minut. W tym czasie zrobić 2 budynie w 500ml mleka, dodać cukier waniliowy i jeśli budyń nie jest słodzony, to dosłodzić wg uznania. Wiśnie wydrylować, odcisnąć sok. Budyń wyłożyć na podpieczone ciasto, na to dać wiśnie,posypać resztą cukru. Piec ok 15 minut w 180 stopniach. Smacznego!
Muffiny z wiśniami
Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 łyżki śmietanay,
- 1/2 szklanki rozpuszczonej margaryny,
- 4 szt jaja,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- olejek waniliowy,
- wiśnie,
- szczypta soli
Jajka ubić z cukrem i solą, dodać rozpuszczoną i wystudzoną margarynę (może być też olej), ubić. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, olejek i śmietanę. Na dno foremki włożyć 3 wiśnie, zalać ciastem, na górę wcisnąć kolejne 3 wiśnie. Piec w 180 stopniach ok 20 minut.Smacznego!
Zapraszam na deser i na przetwarzanie wiśni:) Nalewki i soki wiśniowe są rewelacyjne!