Spacerując targowiskiem trudno oprzeć się soczystym truskawką, aby zachować porcje słodyczy i witamin przez cały rok warto gromadzić je w swych spiżarniach jako owocowe zapasy. Porcja truskawek w środku zimy czy kompot do obiadu dla wielu
jest wspomnieniem tej pięknej pory roku ...
Truskawki pojawiają się najszybciej z owoców sezonowych i cieszą zarówno tych
małych jak i tych dużych. Odmian tego owocu jest bardzo wiele, mówi się że ponad dwa tysięcy, poczynając od wczesnych przez owocujące wiele razy po odmiany późne. Najsmaczniejszymi dla mnie są te, dojrzewające w promieniach słońca i przyznam, że słodycz tą uwielbiam.
Historia truskawek sięga XVIII wieku kiedy to skrzyżowano dwie odmiany poziomek: wirginskie i olbrzymie chilijskie, dokonano tego we Franci i dzięki temu dziś możemy cieszyć się ich smakiem.
Jak wiadomo owoc ten kryje w sobie wiele zalet, jedną z nich jest fakt że wpływają korzystnie na serce, obniżając cholesterol oraz zawiera wiele witamin
między innymi z grupy C, A, E, B1, B2, B3 i B6.
Najkorzystniej spożywać truskawki nieprzetworzone gdyż zachowują wówczas najwięcej swych właściwości. Jednak jak wiadomo z tymi owocami można przygotować wiele smakołyków.
Zapraszam na kilka smacznych przepisów z truskawkami w roli głównej :)
Truskawkowe muffiny na maślance
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
135 ml maślanki
2 małe jajka
65 ml oleju
dodatkowo:
około 200-250 g świeżych truskawek
kruszonka:
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki tortowej
25 g twardego masła
Sposób przygotowania:
Do większej miski wsypujemy sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy - mieszamy. Do drugiej miseczki wlewamy maślankę, dodajemy olej oraz wbijamy jajka - mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Powstałym ciastem napełniały papilotki do muffin do około 3/4 wysokości. Truskawki płuczemy, szypułkujemy, kroimy w ćwiartki i układamy w cieście. Przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy zimne masło i rozcieramy w palcach do uzyskania kruszonki. Kruszonkę wykładamy na muffiny z truskawkami. Muffiny pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.
Kasza manna z pieczonymi truskawkami i migdałami
Składniki:
500 ml mleka
5 łyżek kaszy manny
2 łyżeczki cukru brzozowego
pieczone truskawki:
300 g truskawek
4 łyżki cukru
Płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy, dodajemy kaszę i cukier brzozowy, gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji mieszając, gorącą gęstą kaszę mannę przykładamy do pucharków. Truskawki płuczemy, szypułkujemy, kroimy w ćwiartki i wkładamy do wysokiego naczynia lub garnka do zapiekania, zasypujemy cukrem - wstawiamy na 20 minut do nagrzanego do 180 stopnie piekarnika.
Upieczone truskawki wraz z sosem przekładamy porcjami na kaszę, posypujemy płatkami migdałowymi.
Śmietankowe lody z truskawkami i czekoladą
Składniki:
500 ml schłodzonej śmietany 30%
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
około 150 - 200 g truskawek
2 łyżki startej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy, szypułkujemy i przekładamy do blendera - blendujemy. Dobrze schłodzoną śmietanę przelewamy do miski i ubijamy na sztywno, dodajemy skondensowane słodzone mleko, mieszamy. Następnie dodajemy zblendowane truskawki i ponownie mieszamy. Masę lodową przekładamy do większego pojemnika. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę. Pojemnik umieszczamy w zamrażarce i mieszamy lody co 40-50 minut przez około 7-8 godzin.
Truskawkowa konfitura z nutą wanilii
Składniki:
1,2 kg truskawek
sok z 1/2 cytryny
350 g cukru
1 laska wanilii
Sposób przygotowania:
Truskawki płuczemy, a następnie szypułkujemy. Przekładamy je do dużego garnka i blendujemy. Podgotowujemy na niewielkim ogniu dodając od razu sok z cytryny. Po około 10 minutach dodajemy cukier i dokładnie mieszamy, gotujemy przez około 40 minut co pewien czas mieszając - uważamy aby konfitura się nie przypaliła. Na koniec dodajemy ziarenka wanilii, dokładnie mieszamy. Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy na 10 minut do góry dnem. Następnie odwracamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Przechowujemy w suchym, ciemnym miejscu.
Liczę, że moje przepisy staną się inspiracją do zabawy smakiem i podróż z truskawkami będzie dla Ciebie miłym latem a w jesienne i zimowe dni cudownym wspomnieniem ...