Smaki lata - koperek

Koperek to roślina należąca do rodziny selerowych, jedno lub dwuroczna. Łatwa w uprawie nie wymagająca dodatkowej pielęgnacji, uważany za roślinę przyprawową. Gatunek który gości w naszych kuchniach zwany jest koprem ogrodowym, który jest gatunkiem uprawnym. Jego pochodzenie przypisuje się południowo-zachodniej Azji, a jego uprawa objęła cały świat.
Koperek uważany jest on również za roślinę leczniczą. W jego składzie znajdziemy olejki eteryczne, między innymi karwon, felandren,limonen, posiada także flawonoidy i kumaryny. Jego działaniu przypisuje się idealny wpływ na lepsze wydzielanie soków żołądkowych oraz poprawiają trawienie, stosowany jest jako lek przeciw kolce. Dodatkowo pomaga w przyswajaniu pokarmów przez hamowanie rozwoju szkodliwych drobnoustrojów w jelitach. Warto również dodać, że posiada działanie wiatropędne.
Dodatkowo napar z liści bądź nasion działa lekko uspokajająco i obniża ciśnienie krwi. Stosowany jest również przy bezsennościach jak i nieżycie górnych dróg oddechowych. Używany jest także leczniczo z zewnątrz naszego organizmu, mianowicie jako okłady przy schodzeniach oczu oraz w ropnych zakażaniach skóry.
Koperek to również źródło cennych witamin jak i minerałów. W jego składzie znajdziemy bogaty wachlarz witamin. W składzie odszukam prowitaminę A oraz witaminy z grupy C, D, E, K. B1, B2, B6, B12, H jak i beta karoten oraz sole mineralne, wapń, żelazo, fosfor.
Koperek odnajduje swoje zastosowanie również w kosmetyce. Olejek koperkowy bywa składnikiem niektórych past do zębów, płynów do płukania ust, mydeł jak i perfum czy wód zapachowych. Napar z owoców kopru używany jest do przemywania cery tłustej jak i do pielęgnacji włosów przetłuszczających się.
W kuchni najczęściej stosowany jest jako ozdoba lub dodatek dodań, a najlepiej komponuje się z sałatkami, zupami, ziemniakami, serami jak i rybami. Z kolei pędy wraz z baldachimami są istotnym składnikiem podczas kiszenia ogórków, kapusty czy papryki.
Zapraszam na kilka moich propozycji kulinarnych z wykorzystaniem koperku.
Bigos z cukinii z koperkiem
Składniki:
1 duża cukinia lub 2 średnie
2 papryki czerwone
3 pomidory
1 duża marchewka
1 biała cebula
1 pęczek koperku
1 ząbek czosnku
olej rzepakowy
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
400 g kiełbasy podwawelskiej
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, kroimy w plastry, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę.
W szerokim dość wysokim rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z czosnkiem i szklimy. Marchewkę obieramy, paprykę oczyszczamy i całość kroimy w paseczki – dodajemy do cebuli i podsmażamy 5 minut.
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw i podduszamy. Cukinie myjemy, oczyszczamy z nasion i ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do warzyw, całość mieszamy, podduszamy 25 minut podlewając 300 ml wody i dodając koncentrat pomidorowy. Koperek siekamy, dodajemy do bigosu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy do bigosu, mieszamy.
(Jeżeli bigos chcę wekować nie dodaję do niego kiełbasy – dodaje dopiero przed podaniem)
Cukinia nadziana pęczakiem kurczakiem i koperkiem
Składniki:
2 nieduże cukinie
6 łyżek ugotowanej kaszy pęczak
15 dag filetu z kurczaka
6 gałązek koperku
sól i pieprz do smaku
Oliwa do skropienia
Sposób przygotowania:
Cukinię myjemy, obieramy z zewnątrz w zebrę, kroimy na pół i wydrążamy środek. Kurczaka kroimy w kosteczkę, podsuszamy na suchej patelni z odrobina pieprzu i soli. Do miseczki przekładamy kasze, dodajemy kurczaka oraz posiekany koperek – mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym farszem nadziewamy cukinię. Naczynie do zapiekania skrapiamy oliwą, układamy w nim cukinie, delikatnie skrapiamy ponownie oliwa i oprószamy solą. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 30 minut. Podajemy krojąc w plastry.
Drobiowe roladki z koperkiem i czosnkiem
Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
2 łyżeczki ketchupu
1/2 pęczka koperku
2 ząbki czosnku
sól
pieprz kolorowy świeżo mielony
2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Filet myjemy, osuszamy, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem i rozklepujemy. Czosnek obieramy i wraz z koperkiem siekamy. Filet smarujemy ketchupem, nakładamy koperek na całą powierzchnię oraz posypujemy posiekanym czosnkiem. Filet zwijamy w roladę. na patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy roladki i opiekamy po kilka chwil z wszystkich stron. Roladki przekładamy do naczynia do gotowania na parze i gotujemy około 20 minut. Smacznego.
Zabielana ogórkowa z ryżem i koperkiem
Składniki:
350 g kości od schabu
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 marchewka
1/2 pietruszki
kawałek selera
3 ogórki konserwowe
1/2 pęczka koperku
5 łyżek ryżu białego
50-70 ml śmietany 30%
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kości wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy przez 15 minut wywar, ściągamy szumowinę. Pietruszkę, marchewkę i seler obieramy, kroimy w kostkę, ogórki ścieramy na tarce na dużych oczkach. Kiedy wywar mamy zagotowany wrzucamy marchew, pietruszkę i seler i gotujemy 10 minut, po tym czasie dodajemy ogórki i gotujemy kolejne 10 minut. następnie dodajemy ryż i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy posiekany koperek, zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pieczone ziemniaki z czosnkiem i koperkiem
Składniki:
6 ziemniaków podobnej wielkości
około 50 - 60 g masła - twardego
5-6 ząbków czosnku
koperek
sól
przyprawa do ziemniaków
Sposób przygotowania:
Ziemniaki w mundurkach dokładnie myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Każdy ziemniak nacinamy do 3/4 głębokości w ostępach około 3-5 mm. 3 ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki. kilka gałązek koperku dzielimy na mniejsze gałązki. Twarde masło kroimy w plastry wielkości nacięć - ja użyłam obierka do warzyw by były cieniutkie. Do nacięć w ziemniakach wkładamy na zmianę masło z koperkiem i czosnek. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, oprószamy solą morską oraz przyprawą do ziemniaków. Układamy pomiędzy 2 ząbki czosnku w łupkach oraz kilka gałązek świeżego koperku. Pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut.
Mam nadzieję, że moje propozycje kulinarne będą dla Ciebie pyszną inspiracją do dań z koperkiem ...