Smaki lata - cukiniowe pyszności
W środku lata, kiedy na działkach pojawiają się cukinie, czas tworzyć różne smakołyki. Na zdjęciu poniżej – cukinia kulista wyhodowana przez moją ciocię
Co wiemy o cukinii? Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej, pod koniec XIX wieku Włosi wyhodowali z kabaczka nowe warzywo, które nazwali zucchini.
Szybko doceniono cukinię jako warzywo. Największą popularnością owa jarzyna cieszy się przede wszystkim w Europie, południowej części Rosji oraz na Bałkanach. Cukinia jest niskokaloryczna - zaledwie 15 kcal na 100g, ma wysoką wartość odżywczą głównie z racji tego, że zawiera dużo cukru oraz wiele witamin, takich jak C, PP, B1 oraz karoten. Istotne jest także to, że cukinia nie kumuluje metali ciężkich. Ma także pozytywny wpływ na układ krążeniowy i pokarmowy, łagodząc objawy nadkwaśności.
100 g cukini zawiera: 0,8 g białka, 2,5 g węglowodanów, 0,4 g błonnika, 130 mg potasu, 19 mg fosforu, 18 mg wapnia, 0,5 mg sodu, 0,3 mg żelaza, 210 mikrogramów witaminy A, 0,03 mg witaminy B1, 0,06 mg witaminy B2, 0,6 mg witaminy B3, 0,05 mg witaminy B6, 25 mg witaminy C.
A oto kilka propozycji na dania z cukinii:
Zupa z cukinii z bazylią i oregano
Składniki:
- 2 szt cukinii,
- 1 szt cebuli,
- 3-4 ząbki czosnku,
- kilkanaście listków bazylia (świeża),
- 1/2 pęczka pietruszka zielona,
- wg uznania oregano,sól,pieprz,
- 1 szt kostka rosołowa,
- kilka łyżek oliwa z oliwek
Oliwę rozgrzać, cebulę drobno posiekać, dodać do oliwy i podsmażyć. Czosnek przecisnąć przez praskę do cebuli i razem smażyć do zarumienienia. Cukinię drobno pokroić dodać do cebuli, podlać woda i dusić do miękkości. Gdy będzie miękka zalać ok 1-1,5 litra wrzątku, dodać kostkę, sól, pieprz i oregano. Dusić jeszcze ok 15 minut.Zmiksować, posypać pietruszką i bazylią.Polecam.
Placki z cukinii z mozzarellą i pestkami dyni
Składniki:
- 1 szt cukinii średniej,
- 3 łyżki mozzarelli startej,
- 2 szt jajek,
- ok 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 pęczka pietruszki,
- 1/2 pęczka koperku,
- 1 łyżka olej,
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
- 3 łyżki pestki dyni
Cukinię obrać, zetrzeć na grubej tarce, dodać jajka,pestki dyni, posiekane pietruszkę i koperek,olej, mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać dokładnie.Smażyć na rozgrzanej patelni, podawać z sosem ziołowo-czosnkowym - przepis w mojej księdze.Przepyszne!
TARTA Z CUKINIĄ,MOZZARELLĄ I POMIDORAMI
Składniki:
- 150 G ciasto: mąka,
- 1 ŁYŻKA mąka,
- 1 ŁYŻKA bułka tarta,
- 1 ŁYŻKA oliwa z oliwek,
- 40 G masło,
- KILA LISTKÓW bazylia (świeża),
- 60 G ser zółty,
- 200 G mozzarella,
- 250 G dojrzałe pomidory,
- 300 G NADZIENIE: CUKINIA,
- SZCZYPTA Sól,
- 70 G masło,
- DO SMAKU sól,pieprz
TORTOWNICĘ WYSMAROWAĆ MASŁEM, WYSYPAĆ MĄKĄ. ZROBIĆ CIASTO Z PODANYCH SKŁADNIKÓW.WŁOŻYĆ DO LODÓWKI.CUKINIĘ UMYĆ I POKROIĆ W CIENKIE TALARKI. NA PATELNIE DA C20G MASŁA I OLIWĘ.PODSMAZYC CUKINIE, DUSIC KILKA MINUT, DOPRAWIĆ I ŚCIĄGNĄĆ Z OGNIA.POMIDORY SPARZYĆ,OBRAĆ I POKROIĆ W CIENKIE PLASTERKI.MOZZARELLĘ POKROIĆ W PLASTERKI, BAZYLIĘ POSIEKAĆ.CIASTO ROZWAŁKOWAĆ NA FORMĘ,NAKŁUĆ WIDELCEM.NA CIEŚCIE UŁOŻYĆ POŁOWĘ CUKINII, NA TO POŁOWĘ MOZZARELLI, TROCHĘ STARTEGO SERA, DOPRAWIĆ I POSYPAĆ BAZYLIĄ.POSYPAĆ RESZTĄ SERA I NA TO POŁOŻYĆ CUKINIĘ.POSYPAĆ BUŁKĄ TARTĄ ORAZ KAWAŁKAMI MASŁA. WSTAWIĆ DO PIEKARNIKA NA 180 STOPNI NA 3O MIN. WYJĄĆ Z PIEKARNIKA, PO 10 MINUTACH KROIĆ I PODAWAĆ.
Cukinia z mięsem mielonym zapiekana w beszamelu
Składniki:
- 2-3 szt cukinia,
- 1 szt żółtko,
- 3 szklanki mleko,
- 4 łyżki mąka,
- 4 łyżki masło,
- 2 kulki mozarella,
- sól,pieprz,czosnek,rozmaryn,
- 1 szt pomidory w puszce,
- 2 łodygi seler naciowy,
- 1 szt marchew,
- 1 szt cebula,
- 500 g mięso mielone wołowe,
- gałka muszkatałowa,pieprz,sól
Mięso podsmażyć na patelni, warzywa rozdrobnić,cebulę posiekać. Mięso przełożyć do garnka, na tej samej patelni podsmażyć warzywa.Dodać do mięsa, wrzucić pomidory i dusić półtora godziny.Po godzinie dodać dopiero przyprawy. Cukinię pokroić w plastry o grubości ok 1 cm, nasolić i odłożyć na min 20 minut.Opłukać i osuszyć. Wyłożyć połowę cukinii na formę,na to wylać farsz z mięsa.Następnie wyłożyć kolejne plastry cukinii. Na cukinię wyłożyć plasterki mozzarelli l ub innego sera jeśli wolimy inny. Następnie przygotowujemy sos beszamelowy - masło z mąką smażyć na złoto, podlewać mlekiem i miesząc,doprawić.Sosem zalać przygotowane w formie warzywa z mięsem.Skomplikowane troszkę ale naprawdę smaczne.Polecam.
Placuszki cukiniowo-bananowe
Składniki:
- 300 g cukinia,
- 1 szt banan,
- 1-2 szt jajko,
- 4 łyzki mąka,
- 1 szklanka mleko,
- szczypta gałka muszkatołowa mielona
Banana zmiksować, cukinię zetrzeć na grubej tarce. Z jajka,mąki, mleka i gałki zrobić ciasto, dodać do cukinii i banana. Wymieszać, Smażyć na rumiano.Podawać polane śmietanką i posypane rodzynkami. Można też zjeść z cukrem pudrem lub dżemem.Smacznego!
Cukinie faszerowane
Składniki:
- 6 szt cukinia,
- 400 g pieczarki,
- 2-3 szt cebula,
- 1 pęczek natka pietruszki,
- 1 szt jajko,
- 1 łyżka bułka tarta,
- 200 g mozarella tarta,
- 1 szt papryka czerwona,
- masło,
- oliwa,
- Sól,
- pieprz
Cukinie przekroić wzdłuż na połówki, wydrążyć, wydrążoną cukinię przysmażyć na maśle. Pieczarki i cebulę drobno posiekać, przysmażyć na oliwie, dodać posiekaną drobno paprykę i dusić razem. Dodać miąższ z cukinii, mozarellę, jajko, bułkę tartą,natkę i wymieszać. Przyprawić. Farszem napełnić cukinie, umieścić na tacce i smażyć na grillu do miękkości.Smacznego!
Leczo z cukinii
Składniki:
- 2 szt cukinia,
- 2 szt papryka,
- 4 szt pomidory,
- 4 ząbki czosnek,
- WG UZNANIA kiełbasa lub szynka,
- DO SMAKU sól,pieprz, majeranek, paryka słodka,
- 2 szt cebula
Do garnka lub patelni dajemy pokrojoną cebulę do zeszklenia, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i dusimy.Kiedy cukinia trochę zmięknie, dodajemy paprykę,wędlinę pokrojoną w kostkę a chwilę później pomidory.Doprawiamy do smaku.Gotujemy ciągle mieszając.Można podlać wodą.Pod koniec wyciskamy czosnek, można dodać przecier pomidorowy.Smacznego!
Risotto z cukinią
Składniki:
- 500 g ryż,
- 1 szt papryka czerwona,
- 1 szt papryka żółta,
- 1 szt cukinia,
- 1 szt pomidory krojone,
- papryka słodka,
- pieprz,
- Sól,
- 6 szt cebula dymka
Ryż podgotować na pół twardo. Papryki pokroić w paseczki, cukinię w półplasterki. Cebulki - same białe części pokroić w plasterki, dać na patelnię, podsmażyć, dodać papryki i cukinię. Wlać pomidory z puszki lub kartonika.Przyprawić i dusić razem. Kiedy ryż będzie pół twardy, dodać do warzyw,zalać wodą i dusić razem,aż ryż będzie miękki. Podawać. Smacznego!
Makaron tagiatelle z cukinią,pomidorami i serem camembert
Składniki:
- 1 szt ser camembert,
- 1 szt cukinia,
- 1 szt cebula,
- 1 szt pomidory w puszce,
- 3-4 ząbki czosnek,
- do smaku sól,pieprz,sok z cytryny,imbir,
- MAKARON TAGIATELLE
Makaron ugotować al dente z dodatkiem oliwy. Na patelnię dac posiekaną cebulę,pkrojoną drobno cukinię i dusić.Podlać odrobiną wody.Pomidory w puszce krojone otworzyć,do środka dodać przeciśnięty czosnek i wymieszać.Wlać dopatelni,doprawić i dusić do miękkości.Nakoniec dodać plastry sera na wierzch i przykryć pokrywką.Po roztopieniu wymieszać,polać makaron.Smacznego!
cukinia w curry
Składniki:
- 2,5 kg cukinia,
- 7 szklanek woda,
- 1,5 szklanki ocet 10 %,
- 3 szklanki cukier,
- 1,5 łyżki Sól,
- 1 czubata łyżka curry Prymat,
- 2-3 szt cebula,
- tyle ile słoików liscie selera,
- po kilka ziarenek/słoik gorczyc
Na dnie słoika kładziemy gruby plaster cebuli i ziarna gorczycy. Kroimy cukinię w słupki - jak na zdjęciu.Przykrywamy liściem selera i zalewamy zalewą.Pasteryzujemy ok 15 minut. Bardzo smaczne, u mnie dodawane do wielu obiadów oraz do mięs z grilla.
Cukinie już rosną, a więc do kuchni!!!