Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smaki kuchni polskiej

Lubimy różne kuchnie świata.
W śród nich wyróżnia się kuchnia Polska – nasza.
Bogactwem swoich smaków do kulinarnej podróży zaprasza.
Kto jej raz spróbuje w jego umyśle na zawsze zagaszcza.
Gołąbkami nie tymi, które latają, ale tymi, które na naszych talerzach witają.
Pierogami, których wariacje końca nie mają,
Czy chlebem, którego smak wszyscy kochają.

 

Jak wiele osób, fascynują mnie kuchnie świata. Uwielbiam podróże, w których mogę poznawać nowe smaki, charakterystyczne dla danego kraju czy regionu, ale na najważniejszym miejscu będzie dla mnie zawsze kuchnia polska.

Jako rodowici Polacy, na hasło smaki kuchni polskiej, nasuwają nam się smaki z naszego dzieciństwa, te z rodzinnego domu czy domu dziadków, u których zawsze było się mile widzianym i obsypywanym najróżniejszymi smakołykami robionymi przez nich specjalnie dla nas.

Niektóre potrawy i produkty spożywcze wprawiają w zdumienie obcokrajowców, którzy słysząc o kiszonej kapuście czy ogórkach dziwią się, jak można jeść coś, co skisło.

Kto z nas nie zna ich smaku? – chyba nie ma takiej osoby, która nie spożywałaby tych produktów pod różną postacią, czy to samych czy chociażby w formie bigosu czy ogórków użytych do sałatki.

Pierogi również spotykają się z dziwnym przyjęciem a jakże rozkoszują nasze podniebienia.

Powstają na ich temat przeróżne wariacje, których ograniczeniem jest tylko nasz wyobraźnia.

Najbardziej znanymi są tzw. ruskie (z twarogiem i cebulą), mięsne, z kapustą i grzybami oraz z sezonowymi owocami.

U mnie w domu pod wpływem chwili powstają przeróżne ich smaki z produktów, które aktualnie znajdują się w naszej kuchni.

Ciekawymi smakowo jak i zalecanymi pod względem zdrowotnym, są pierogi ze szpinakiem i serem autorstwa mojej mamy.

 

Smaki kuchni polskiej

 

SKŁADNIKI:

 

Ciasto pierogowe:

* mąka pszenna – 3 szklanki

* gorąca woda – 1 szklanka

* oliwa – 2 łyżki

* szpinak – 1 łyżka

 

Farsz:

* ser biały – 3 kostki

* szpinak mrożony – 1 opakowanie

* cebula – 1 duża

* oliwa

* pieprz i sól – do smaku

* papryka ostra - do smaku

 

Do polania:

* cebula - 1 sztuka

* oliwa

 

PRZYGOTOWANIE

Szpinak pozostawić do odmrożenia, połączyć z serem białym, odrobiną soli, pieprzu, ostrej papryki.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie po czym połączyć z farszem. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Z mąki, gorącej wody, oliwy i szpinaku zagnieść ciasto, które powinno być elastyczne.

Z tak przygotowanego ciasta należy formować kuleczki, które następnie należy rozwałkowywać wałkiem, nabierać farsz i zaklejać.

Pierogi gotować w garnku w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia.

W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć ją na oliwie.

Pierogi wyjmować na duży talerz i polewając cebulką z oliwą.

 

Do ulubionych polskich specjalności zaliczane są również gołąbki.

Z czasem zaczęto przygotowywać je na różne sposoby, chociażby zastępując ryż ziemniakami czy przygotowując tzw. gołąbki bez zawijania (bez kapusty).

 

Smaki kuchni polskiej

żródło zdjęcia:http://mycuisine.blox.pl/2007/09/Golabki-wegetarianskie.html

 

Niepodważalnie bardzo ważnym i docenianym w świecie polskim produktem jest chleb a najlepiej smakuje właśnie ten samodzielnie przygotowany w domu.

 

Smaki kuchni polskiej

 

Przygotowanie takiego chleba jest bardzo proste.

 

Składniki:

* 250 g  mąki żytniej razowej typ 2000

* 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej

* ½ kostki drożdży

* letnie mleko (ilość w zależności od wchłaniania mąki )

* szczypta soli

* przyprawy (po łyżeczce majeranku, bazylii, wegety)

 

Składniki suche wymieszać, dokładnie połączyć z drożdżami rozpuszczonymi w letnim mleku. Dolać mleko w ilości pozwalającej na uformowanie dosyć elastycznego ciasta

Uformować bochenek w blaszce, pozostawić do wyrośnięcia. Wierzch skropić oliwą i popruszyć np. zmielonym siemieniem lnianym..

Chleb włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut (sprawdzać wykałaczką, czy ciasto nie jest już wilgotne ).

 

Bogactwo smaków kuchni polskiej zawdzięczamy przemianom historycznym, które przyczyniły się do zagoszczenia na stałe pewnych potraw w naszych domach.

Jedne na tle międzynarodowym spotykają się ze zdziwieniem, drugie wprawiają w zachwyt i pozostają na długo w pamięci tym, którzy chociaż raz ich spróbowali.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak