Jak wiemy jemy oczami, warto więc zadbać o wygląd naszych roladek. Oczywiście ważny jest też ich smak.
Roladki mięsne idealnie pasują na codzienny obiad ale także uroczysty. Są smaczne, kolorowe i na pewno skusi się na nie nawet niejadek. Takie roladki mogą być z fileta kurczaka, indyka, mogą być wieprzowe, wołowe. Jednym słowem z takiego mięsa jakie nam najbardziej odpowiada. Jeżeli zaś chodzi o farsz do nich to tu możemy zaszaleć i zrobić tradycyjny albo bardzo wykombinowany z różnych składników. Ja dziś zapraszam Was w świat moich wariacji roladkowych i mam nadzieję, że się Wam spodobają.
ROLADKI Z WARZYWAMI

3 kotlety ze schabu bez kości ( po ok. 150 g każdy )
250 g mrożonej mieszanki chińskiej
4 pieczarki
100 g części brokuła bez różyczek
3 łyżki oleju
1 łyżeczka piri piri
sól do smaku
pieprz do smaku
1 łyżka bułki tartej
sól do kotletów
pieprz do kotletów
olej do smażenia
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone pieczarki, posiekane części brokuła i mieszankę chińską i wszystko podsmażyć do momentu rozmrożenia się mieszanki.
Dodać przyprawy i bułkę tartą i wymieszać farsz.
Kotlety opłukać, rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć solą i pieprzem.
Farsz podzielić na 3 części, na każdy płat mięsa rozłożyć porcje nadzienia i zwinąć roladki.
Tak przygotowane roladki zawinąć w folię spożywczą, ale folii powinno być na długość w zapasie aby po zawinięciu w nią roladki można było końce ze sobą związać.
W garnku umieścić roladki w folii, wlać wody tyle aby zakryła roladki i od momentu zagotowania wody gotować 10 minut.
Wyjąć roladki z wody, gdy lekko przestygną zdjąć folię.
Na patelni grillowej lub zwykłej podgrzać olej i podsmażyć roladki na złoty kolor z każdej strony.
ROLADKI Z FARSZEM O WĘDZONEJ NUTCE

- 1 duża podwójna pierś z kurczaka
- Farsz :
- 60 g chudego podgardla wędzonego
- 2 marynowane papryczki pepperoni
- 2 duże pieczarki
- 1 garść świeżego szpinaku
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- Dodatkowo :
- bułka tarta do smażenia
- 2 małe jajka
- olej do smażenia
Piersi z kurczaka umyć, podzielić na dwa pojedyncze filety i każdy rozkroić na jak największe płaty a potem podzielić je na dwie części. Filety oprószyć solą i pieprzem. Podgardle pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię a potem podsmażyć. Pieczarki oczyścić i także pokroić w drobną kostkę razem z papryczkami i wrzucić do podgardla. Chwile smażyć a następnie posiekać szpinak i także dorzucić na patelnię. Farsz doprawić do smaku i przestudzić. Na każdy płat drobiowy wyłożyć porcje farszu i zawinąć roladki. Każdą z roladek zawinąć szczelnie w folie spożywczą zawiązując końce bardzo szczelnie. W garnku zagotować wodę, włożyć do niej pakuneczki i gotować 10 minut. Gotowe roladki wyjąć z wody i po przestudzeniu odwiązać folię. Roladki panierować w jajku a następnie zanurzyć w rozmąconym i doprawionym jajku a potem znowu panierować w bułce tartej. Na patelnie wlać olej i smażyć roladki na złoty kolor z obu stron. Podawać z dowolnymi dodatkami ( ja podałam z surówką z kapusty pekińskiej i ziemniakami ).
SCHABOWE ROLADKI PAPRYKOWO - BROKUŁOWE

4 kotlety ze schabu ( po około 150 g )
- 1 brokuł bez dolnej części
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżka masła
- sól do smaku
- papryka ostra do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- chili do smaku
- 1 łyżka kaszy manny
Brokuła posiekać, paprykę po usunięciu gniazda nasiennego pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojone warzywa. Chwilę smażyć, doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać kaszę mannę i wymieszać nadzienie. Kotlety opłukać, osuszyć i cienko rozbić tłuczkiem do mięsa. Każdy kotlet oprószyć solą, pieprzem kolorowym. Farsz podzielić na 4 części i nałożyć po jednej na każdy kotlet. Zwinąć roladki i zawinąć każdą z osobna w folię spożywczą zawiązując końce aby podczas gotowania roladki się nie rozleciały. Roladki włożyć do garnka, zalać zimną wodą tak aby były zakryte i gotować 20 minut od zagotowania siew wody. Po ugotowaniu roladki podawać bezpośrednio lub podsmażyć na patelni. Podawać np. z frytkami i surówka z kapusty pekińskiej w sosie jogurtowo koperkowym.
PIECZONE ROLADKI SCHABOWE

700 g schabu bez kości
150 g cukinii
1 marchewka
1 czerwona cebula
50 g pieczarek
1 łyżka kaparów z zalewy
6 suszonych pomidorów w oleju
5 cm kawałek świeżego imbiru
sól do smaku
pieprz do smaku
chili do smaku
2 łyżki masła
50 g żółtego sera
słodka papryka do posypania
kilka łyżek oleju
Marchew i cebulę obrać a potem umyć.
Marchew, cukinię i imbir zetrzeć na tarce, cebulę i pomidory pokroić w kostkę a pieczarki pokroić w plasterki i posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić przygotowane składniki oraz kapary i podsmażyć farsz a potem doprawić do smaku i przestudzić.
Schab umyć, osuszyć i pokroić na 5 grubych plastrów i rozbić cienko tłuczkiem do mięsa..
Posolić i oprószyć pieprzem.
Na każdy płat schabu nałożyć porcję farszu, rozsmarować po mięsie i zwinąć w roladę.
Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem a na nie zetrzeć masło i ser na tarce o drobnych oczkach i oprószyć papryką.
Tak przygotowane roladki przykryć pokrywką, naczynie wstawić do piekarnika.
Nastawić temperaturę na 200 stopni a gdy piekarnik się nagrzeje piec 25 minut.
Potem zdjąć pokrywkę i podpiec do zrumienienia się wierzchu roladek około 3 minuty.
Podawać na gorąco z dowolnymi dodatkami.