Nie macie pomysłu na danie z dyni? Wystarczy, że macie w domu makaron albo ryż i pyszny, rozgrzewający obiad o słonecznym kolorze będzie gotowy w jedną chwilkę.
Nie wierzycie, oto dowód ;)
Zapiekanka makaronowa z dynią
Zdj.1 Zapiekanka makaronowa z dynią.
Składniki:
- 320g makaronu świderki
- 1 pierś z lurczaka
- 3 szklanki miąższu z dyni pokrojonego w kostkę
- 2 zabki czosnku
- 1 papryczka chili
- 125 ml mleka
- 200g żółtego sera
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- sól
- tymianek
Przygotowanie:
Dynię obieramy, usuwamy miękki miąższ i pestki. Po obraniu dynię kroimy w kostkę 1 cm. Papryczkę chili obieramy i kroimy na mniejsze części. Czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w przyprawie gyros i podsmażamy na patelni. Zdj.2 Podsmażamy dynię z papryczką i czosnkiem. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy dynię, papryczkę i czosnek, podsmażamy do miękkości dyni, dodając soli i tymianku. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Zdj.3 Dodajemy mleko i koncentrat pomidorowy. Gdy dynia zaczyna się rozpadać dodajemy mleko i koncentrat pomidorowy.i 1/4 sera. Całość chwilkę jeszcze gotujemy i dodajemy kurczaka. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mieszamy go z powstałym sosem. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania i posypujemy resztą sera. Zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego ;) Zdj.4 Gotowa zapiekanka czeka na zjedzenie.
Prawda, że prosty przepis, a jaka smaczna zapiekanka, palce lizać :)
Mam nadzieję, że Wasze brzuszki nie są jeszcze pełne, bo pora na "spotkanie" dyni z ryżem. Zobaczcie czym owe spotkanie zaowocowało:
Risotto z dynią
Zdj.5 Risotto z dynią. Składniki: Przygotowanie: Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i miękki miąższ. Następnie kroimy ją w kostkę 1cm. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy kostki dyni i wszystko razem dusimy aż do miękkości dyni doprawiając solą i pieprzem, a pod koniec smażenia dodajemy szczyptę suszonego tymianku. Usmażoną dynię wykładamy na talerz. Na patelni rozpuszczamy 20 g masła.
Zdj.6 Podsmażamy dynię. Wsypujemy ryż i smażymy chwilkę aż ziarenka będą przejrzyste. Kolejno wlewamy bulion i zagotowujemy. Całość przykrywamy i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Gotujemy do momentu aż ryż wchłonie całą wodę - około 12 - 15 minut. Możemy dodać jeszcze do smaku masło. Gdy ryż będzie gotowy zmniejszamy ogień na minimum i dodajemy dynię, wszystko dokładnie mieszamy, chwilkę podsmażamy i podajemy. Smacznego :)
Zdj.7 Podsmażamy ryż, zalewamy go bulionem.
Zdj.8 Ryż łączymy z dynią.
Zdj.7 Gotowe risotto czeka na zjedzenie.