Słodkości warte grzechu. Tiramisu

Opublikowano: 21.10.2012
Autor: Agnieszka_B
Słodkości warte grzechu. Tiramisu
Tiramisu… Przygotowane w wersji uproszczonej dla Tych, którzy mają mało wolnego czasu, dla Tych, którzy mają go zbyt wiele, ale przede wszystkim dla Tych, którzy kochają słodkości.

 

 

 

Nie spotkałam jeszcze takiej osoby, która nie przepadałaby za tym deserem. Nawet ja – z natury przeciwniczka kawy (próbowałam i jakoś nigdy nie przypadła mi do gustu) uwielbiam tiramisu pod każdą postacią. Dziś taka szybka wersja. Przygotowałam tiramisu w pucharkach z dodatkiem żółtych malin i odrobiny gorzkiej czekolady. Efekt? Niebiański smak, którego nie da się zapomnieć… Lekka konsystencja, w której można się zakochać… Mocny aromat kawy, który pobudza wszystkie zmysły… Obok takiego deseru nie można przejść obojętnie.

 

 

Tiramisu

 

Składniki na 4 porcje:

250 g mascarpone

50 g cukru pudru

100 ml śmietany kremówki

100 ml espresso

50 ml likieru amaretto

16 podłużnych biszkoptów

2 żółtka

 

Do dekoracji:

gorzka czekolada

żółte maliny

ciemne kakao

 

Przygotować cztery szklane pucharki. Na dnie każdego z nich ułożyć po 2 podłużne biszkopty, każdy przełamany na połowę. Przestudzone espresso połączyć z likierem amaretto. Przygotowaną mieszanką kawy i alkoholu nasączyć biszkopty w pucharkach.

 

Żółtka z dodatkiem cukru pudru utrzeć na parze do białości. Połączyć z mascarpone i ubitą na sztywno kremówką. Połowę przygotowanej masy rozłożyć pomiędzy cztery pucharki. Następnie ułożyć pozostałe biszkopty, nasączyć je kawą z amaretto i rozłożyć pozostały krem. Wierzch deseru udekorować żółtymi malinami oraz wiórkami gorzkiej czekolady. Całość oprószyć kakao.

 

prymat